Градушка е нанесла щети на 100 % върху лозята на

...
Градушка е нанесла щети на 100 % върху лозята на
Коментари Харесай

Градушка порази лозята в Лозен и Белица преди гроздобера 

Градушка е нанесла вреди на 100 % върху лозята на земеделските стопани в селата Белица и Лозен. Николай Димитров от с. Белица, който се занимава с лозарство от 15 година, описа, че е погубена цялата му годишна продукция от грозде. Земеделецът показа, че загубата му е за към 25 000-30 000 лева

Градушка е поразила изцяло реколтата и в с. Лозен. 1400 дка лозови масиви от сортовете Мавруд, Каберне, Мерло и Сира са с вреди на 100 %, защото едвам преди два дни е почнала беритбата на грозде. Това описа Георги Георгиев, който се занимава със земеделие от години и добави, че добивът за тези дни бил едвам 5 %.

Днес регионалният шеф инж. Минко Ангелов и заместникът му Мартин Узунов направиха оглед на земеделските площи, дружно с шефа на Областна дирекция „ Земеделие “-Хасково Валентина Делчева.

Земеделските производители разясниха още, че не са чули изстрелване на ракети против градушката. Инж. Минко Ангелов се свърза с управлението на районната конструкция на Изпълнителна организация „ Борба с градушките “. От дирекцията прецизираха, че са изстреляни 100 ракети, само че облакът бил прекомерно огромен и не могли да се оправят.

В свиленградското село Момково също са нанесени провали върху лозовите масиви и бадемовите насаждения.



Стопаните би трябвало да подадат заявление за пропаднали площи. Валентина Делчева се ангажира в най-бързи периоди да бъде образувана междуведомствената комисията от специалисти, която да посети земеделските стопанства още в четвъртък.

Ангелов беседва със заместник-министъра на земеделието Явор Гечев по отношение на процедурата за разпределяне на средства на земеделските производители, потърпевши при градушката. Той го увери, че финансов запас ще бъде обезпечен.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР