Градската художествена галерия Борис Георгиев“ – Варна, получи ценно дарение

...
Градската художествена галерия Борис Георгиев“ – Варна, получи ценно дарение
Коментари Харесай

Градската художествена галерия - Варна, получи ценно дарение от Милко Божков

Градската художествена изложба " Борис Георгиев “ – Варна, получи скъпо подаяние от един от най-ценените български художници на нашето време - Милко Божков. Свързаният с Варна актьор подари на огромния живописен музей на морския град своя картина от извънредно сполучливия си план с поета Борис Христов - “Салонът на природата ".

Дарението показва изкуствоведът Румен Серафимов:

“Изложбата " Салонът на природата “ с картини на Милко Божков и с текстове на Борис Христов през май беше извънредно културно събитие. Двамата огромни създатели в актуалната българска просвета не скриха насладата и удовлетворението си от метода, по който е показана изложбата, от предоставеното им пространство, от многолюдното, сърдечно и професионално разкриване, от живия интерес на публиката, от отношението на Варненската изложба към тях и изкуството им. Няколко дни след откриването Милко Божков заяви на професионалния екип решението си да подари на галерията най-мащабната като формат картина от изложбата (200х300 см). В огромното черно пространство на тази творба, построено с богати и разнородни пластически жестове и линеарни намеси върху повърхността, е обособена енигматична зона, в която просветват и звучат по-интензивни цветове – като избавителен остров на духа, като светла вяра в безкрайния мрак, като жива, топла и хуманна обител на душите. До тази нереално - алегорична зона е изписано четиристишието на Борис Христов – както постоянно умно, поетично, философско, изтънчено и надълбоко.

Дарението на Милко Божков е скъпо за сбирката на Варненската изложба, която не има доста негови произведения. В непрекъснатата експозиция са показани няколко превъзходни картини като несравнимата " Не тъгувай “ от 1982 година, огромно форматната  " Реплика по Микеланджело " от 1984 година – и двете от ранния му интервал с трагичен и метафизичен метафоризъм, с богато моделирани живописни повърхности в информален дух. От този интервал е и изключително скъпата пространствена творба " Картината “ от 1985 г.( в която с женски торс взе участие и Ванко Урумов). Това е първата публично показана в галерия художествена апаратура в нашето модерно изкуство. Тя е също подаяние от Милко Божков. В експозицията е показано и прелестното нереално платно от по-късен стилов интервал " Лунни проблясъци “ от 2007 година

Новото подаяние на огромния български художник доста скоро ще заеме мястото си в непрекъснатата експозиция на Варненската изложба и ние сме изключително щастливи и горди да оповестим този факт с цялата голяма признателност и благодарност към Милко Божков за неговия високоблагороден жест. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР