Град Лахти е разположен в Южна Финландия, на около 100

...
Град Лахти е разположен в Южна Финландия, на около 100
Коментари Харесай

Рецепта за зелена трансформация от Финландия

Град Лахти е ситуиран в Южна Финландия, на към 100 километра северно от столицата Хелзинки. През 2021 година той печели наградата Европейската зелена столица като самопризнание за блян си към запазване на околната среда и реализиране на въглеродна индиферентност до 2025 година Ако през днешния ден посетим Лахти, мъчно ще повярваме, че единствено преди няколко години градът, който е сравним по размери със Стара Загора, е тежко подвластен от въглища.Пътят към зелената промяна на Лахти стартира точно от там - отвод от въглища за отопление на жилищата и постройките в града. Вместо това градът мина към потреблението на възобновими източници на сила като биомаса и боклуци. Това освен понижава въглеродните излъчвания, само че и дава нов подтик на стопанската система на града. Промяната не идва елементарно, изисква храброст и съдействие на доста заинтригувани страни, само че с помощта на нея Лахти става по-добро място за живеене и съумява да притегли нов вид вложители и предприятия.

Град Лахти е ситуиран в Южна Финландия, на към 100 километра северно от столицата Хелзинки. През 2021 година той печели наградата Европейската зелена столица като самопризнание за блян си към запазване на околната среда и реализиране на въглеродна индиферентност до 2025 година Ако през днешния ден посетим Лахти, мъчно ще повярваме, че единствено преди няколко години градът, който е сравним по размери със Стара Загора, е тежко подвластен от въглища.

Пътят към зелената промяна на Лахти стартира точно от там - отвод от въглища за отопление на жилищата и постройките в града. Вместо това градът мина към потреблението на възобновими източници на сила като биомаса и боклуци. Това освен понижава въглеродните излъчвания, само че и дава нов подтик на стопанската система на града. Промяната не идва елементарно, изисква храброст и съдействие на доста заинтригувани страни, само че с помощта на нея Лахти става по-добро място за живеене и съумява да притегли нов вид вложители и предприятия.
Преход към зелена сила
Лахти се отоплява с електроцентрала, която дълги години употребява въглища като основен източник на сила. През 2019 година те са напълно сменени с горива от биомаса и боклуци. Паралелно се влага във ветрогенераторни паркове и слънчеви панели. Тези планове са основни за понижаване на зависимостта от неустойчиви горива и за възстановяване на енергийната успеваемост на града.

" Случаят ни е малко по-различен от този на Стара Загора, защото нашата взаимозависимост от въглища се отнасяше единствено за централното отопление, това не е огромен бранш и голям шеф при нас ", разяснява за " Капитал " Айно Кулонен, координатор по околната среда в Лахти. " Никой не е останал без работа, централите си работят както преди, просто употребяват различен тип гориво ", показва тя.
Реклама
" Решението да се спре потреблението на въглища беше единствено една въпреки и огромна стъпка за понижаване на излъчванията и ние бяхме една от първите общини във Финландия, която се реши на нея. Бяхме доста дейни в връзката и в действителност успяхме да се ребрандираме. Преди бяхме град на тежка промишленост и доста безработица. Сега сме град, насочен към зелената промишленост и технологии. И едно по-добро място за живот ", споделя Кулонен.
През 2019 година Лахти дефинитивно се отхвърля от въглищата Фотограф: Община Лахти Нови вложения
Това не остава неусетно от огромни компании, чиито цели за въглеродна индиферентност съответстват с тези на Лахти. " Очакваме разкриването на 1000 нови работни места в нова фабрика за шоколад, която ще бъде ситуирана тук. И знаeм, че част от повода да изберат Лахти е, че ще помогне за реализиране на зелените им цели ", споделя координаторът по устойчиви политики на Лахти. Инвеститорът е Fazer - водещ производител на шоколад и сладкарски произведения във Финландия с пазарен дял 30-40%, който към този момент има пекарна и дружество за ксилитол в града. " Това е третата им и най-голяма инвестиция в Лахти, привличането им е огромна победа за нас. Сега, обсъждайки къде ще бъде ситуирана новата фабрика, разбрах, че те се интересуват от чиста сила, от зелен превоз до работното място и други сходни неща, значими за марката ", показва Кулонен.

На въпрос дали купата " Европейска зелена столица " е дала подтик на туризма тя дава отговор, че този развой е бил усложнен от коронавирус рецесията: " Бяхме отличени през 2021 година и пандемията пристигна, всичко беше затворено. Все отново предходната година бяхме включени в за посещаване, което е добър знак. Преди това бяхме известни най-много със зимните спортове, доста хора идват да карат ски и да гледат надпревари, само че не бих споделила, че сме били огромен туристически център. Имаме туристи, само че още е рано да приказваме за голямо нарастване или такава наклонност. "
Градът е прочут с положителните условия за зимни спортове Фотограф: Община Лахти Уроците от Лахти
Може ли Стара Загора да се възползва от образеца на Лахти? " Важно е да уточним, че нашата тактика за зелен преход е доста дълготрайна и началото й е положено още през 90-те. Отне няколко десетилетия, с цел да стигнем дотук. Сега чакаме всички други градове да го създадат в действителност бързо. Трудно е, само че мисля, че едно нещо, от което се нуждаете, е политическа поддръжка. Нашите политици, без значение от коя партия са, нормално поддържат това, което вършим, това е огромно преимущество. Вече, когато се стигне до съответни дейности, да вземем за пример свързани с трафика, се разисква всяка стъпка поотделно със заинтригуваните страни - има ли смисъл от нея, взаимни ли са изгодите, какъв брой коства и други ", дава отговор Айно Кулонен.
Реклама
По думите й решаваща роля за трансформацията играе академичната и научната общественост в града - локалните университети. Разбира се, водеща е ролята на локалната власт, ВиК и енергийните оператори, които са общински, дребни и междинни компании, които, прилагайки разнообразни зелени ограничения, могат да станат " климатични сътрудници " на Лахти. " Също по този начин се опитваме да работим повече с жителите, желаеме да стигнем до разнообразни сдружения и групи по ползи - спортни клубове и други, които биха могли да канализират посланието. Работим също с регионалната администрация и прилежащите общини. Сътрудничим си и с други градове във Финландия и Европа. Много е значимо, че има от кого да се учим, градове като Осло, Стокхолм, Копенхаген и други, които имат доста по-добри запаси от нас ", споделя още специалистът.

Най-голямото предизвикателство по пътя на Лахти към огромната цел - въглеродна индиферентност до 2025 година, е превозът. " Градоустройството и навиците на хората са такива, че всеки кара персонален автомобил. Трудно ще го променим това в кратковременен проект. Можем да планираме нови обекти и нови квартали, тъй че да осъществяваме концепцията за " 15-минутен град ", да подобрим успеваемостта на градския превоз, да изградим велоалеи, само че цялата конструкция на града не можем да променим. И тук основна роля за понижаване на излъчванията ще имат жителите. Няма по какъв начин да забраним трафика. Можем да ги улесним, да създадем подобаващите условия, само че в последна сметка решението е тяхно - дали да се качат в автомобил, или да тръгнат пешком или с велосипед. Това, което можем да създадем по-добре, ", споделя още Кулонен. На въпрос дали общините Лахти и Стара Загора са в някаква форма на контакт тя дава отговор негативно, само че че ще се радват да споделят опита си и да предложат " пътна карта " за зелен градски преход.
Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Лещарска
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР