Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби

...
Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби
Коментари Харесай

Загадката с балоните: Не извънземни, а китайска програма за събиране на разузнавателна информация

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби съобщи на конференция в неделя, че Китай има " стратегия за събиране на разследваща информация с балони на огромна височина, обвързвана с Народноосвободителната войска ".

Кърби обаче не разкрива произхода или предназначението на трите последни въздушни устройства, свалени над Америка през уикенда, и декларира, че е извънредно значимо да се прави разлика сред " балона-шпионин " и идващите устройства, които са по-малки и нямат двигателни системи.

Белият дом въпреки всичко загърби слуховете за намесата на извънземни, като прессекретарят Карин Жан-Пиер посочи, че няма доказателства за извънземни или извънземна активност при появяването на голям брой НЛО - смешка за едни, само че не и за други.

Отношенията сред Съединените щати и Китай стават все по-обтегнати откакто по-рано този месец беше засечен първият 61-метров балон, прелитащ над Монтана.

Китай твърди, че сваленият на 4 февруари балон е взел участие в метеорологични проучвания.

Кирби отхвърли да разкрие детайлности, само че съобщи, че въздушните устройства са представлявали " доста действителен " риск за гражданския въздушен трафик, като се има поради височината, на която са летели, и че заради това президентът Байдън е наредил на военните да ги смъкват " от съображения за нерешителност ".

По-рано в неделя Китай съобщи, че през последната година Съединени американски щати са пускали балони във въздушното му пространство, което Белият дом отхвърли. /БГНЕС, Евронюз
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР