Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза снощи,

...
Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза снощи,
Коментари Харесай

САЩ изискват безусловно освобождаване на арестуваните от Сърбия косовски полицаи

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър сподели нощес, че Съединени американски щати имат вяра, че Косово и Сърбия би трябвало да подхващат незабавни стъпки за деескалация на напрежението, което включва и абсолютно освобождение на тримата задържани косовски служители на реда, съобщи организация Бета.

„ Вярваме, че двете страни би трябвало без отсрочване да изпълнят проекта на Европейския съюз в три точки. Премиерът (на Косово Албин) Курти и държавното управление му би трябвало да обезпечат осъществяване на отговорностите на определените кметове на различни местоположения и да изтеглят полицейските си сили. Продължаваме да осъждаме неприемливото принуждение против представителите на (мироопазващите сили на НАТО в Косово) КейФОР, полицията и публицистите “, сподели Милър на пресконференцияу представен от Българска телеграфна агенция.

Преди два дни трима косовски гранични служители на реда бяха задържани от сръбската полиция, което още повече увеличи напрежението сред Белград и Прищина. Според сръбската страна карцерът е осъществен на територията на Сърбия, до момента в който косовската страна твърди, че косовските служители на реда са били хванати и отвлечени на територията на Косово. Косово забрани влизането на всевъзможни артикули от Сърбия, както и на транспортни средства със сръбски регистрационни номера на неговата територия.

Милър акцентира, че Съединени американски щати не престават да са ангажирани с този въпрос и са в директен контакт с двете страни, както и с американските сътрудници в района. Той отхвърли да разяснява възможните дейности и наказания, които Съединени американски щати биха наложили.

„ Фокусът ни е върху това и двете страни да знаят, че чакаме незабавни стъпки към намаление на напрежението и осъществяване на проекта на Европейски Съюз “, сподели Милър.

Междувременно КейФОР направи изказване, в което се твърди, че не е имало представители на задачата в региона, в който са хванати тримата косовски служители на реда, заяви сръбската телевизия РТС.

„ КейФОР изпрати екип в региона и откри контакт с представителите на косовските институции и сръбските управляващи. КейФОР е в непрекъснат контакт с (мироопазващите сили на Европейски Съюз в Косово) ЕУЛЕКС “, написа в известието.

Мисията приканва и двете страни да понижат напрежението незабавно и да се въздържат от едностранни дейности, които биха могли да доведат до ескалация.

„ КейФОР следи обстановката и продължава да извършва мандата си на основата на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1999 година, с цел да обезпечи безвредна и сигурна среда и независимост на придвижване за всички общности на Косово. Също по този начин КейФОР продължава да предлага нужната сигурност за продължението на разговора под егидата на Европейски Съюз за нормализация на връзките Белград и Прищина “, написа още в известието.

Напрежението сред Сърбия и нейната някогашна провинция продължава, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово стачкуват всеки ден от 26 май насам пред постройките на общините, в които бяха определени албански кметове, откакто сърбите бойкотираха локалните избори. Вчера бе проведен митинг и в Косовска Митровица в поддръжка на Милун Миленкович-Луне, който бе задържан преди два дни от косовската полиция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР