Говорителка на Световната здравна организация потвърди съобщенията, че най-голямата болница

...
Говорителка на Световната здравна организация потвърди съобщенията, че най-голямата болница
Коментари Харесай

СЗО потвърди информацията за израелски удар по най-голямата болница в Газа

Говорителка на Световната здравна организация удостовери известията, че най-голямата болница в линията Газа – " Аш Шифа ", е била " бомбардирана " и добави, че 20 лечебни заведения в анклава напълно са престанали да действат, оповестяват Българска телеграфна агенция и Ройтерс.

Запитана по отношение на изказванието на палестинското здравно министерство в Газа, че израелските сили са нанесли удар по вътрешния двор на " Аш Шифа ", Маргарет Харис съобщи:

" Не са ми известни детайлности за " Аш Шифа ", само че знаем, че болничното заведение е била бомбардирана ".

След като бе помолена за конкретизиране, тя сподели, че е имало " интензивно принуждение ", като се базира на известия на нейни сътрудници, работещи на терен.

Здравните управляващи в анклава оповестиха, че тази нощ израелската войска е атакувала минимум три лечебни заведения. Много цивилни палестинци се подслоняват в лечебните заведения в Газа. Израел твърди, че нанася удари по лечебните заведения, защото под тях има тунели на " Хамас ".

Междувременно турският министър на опазването на здравето Фахреттин Коджа заяви, че Турция, Египет и Израел са образували координационен екип за превозване и лекуване на ранени и заболели от Ивицата Газа. Това се споделя в известие, оповестено в акаунта на Коджа в обществената мрежа X.

В хода на дипломатическата работа, ориентирана към превозването на пациенти от линията Газа през контролно-пропускателния пункт " Рафах ", бе открит контакт с израелския министър на опазването на здравето и бе образувана специфична координационна група, включваща медици от Турция, Египет и Израел, уточни Коджа, представен от Българска телеграфна агенция.

Проведохме значима среща с египетския министър на опазването на здравето по отношение на лекуването на деца с онкологични болести от Ивицата Газа. Пациентите с онкологични болести, най-много децата, в началото ще бъдат превозени през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рафах " до египетски лечебни заведения в два египетски града. Медицинският личен състав, изпратен от Турция, ще лекува пациентите от Газа дружно с египетските си сътрудници, сподели турският здравен министър.

Той добави, че след това се възнамерява някои от пациентите да бъдат закарани в Турция, където ще продължат лекуването си.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР