Говорител на Пентагона каза, че САЩ не искат да влизат

...
Говорител на Пентагона каза, че САЩ не искат да влизат
Коментари Харесай

САЩ не искат война с Иран. Байдън е под натиск да атакува

Говорител на Пентагона сподели, че Съединени американски щати не желаят да влизат във война с Иран, до момента в който президентът Джо Байдън е подложен на напън да нападна страната непосредствено.

Това се случва на фона на офанзива с дрон против американски пост в североизточна Йордания, при която, а повече от 30 души бяха ранени.

В понеделник чиновници от администрацията на Байдън споделиха, че не желаят обстановката да се изостря. Пентагонът допусна, че Иран също не желае война.

" Със сигурност не се стремим към война ", сподели пред кореспонденти говорителката на Пентагона Сабрина Сингх . Тя добави, че Пентагонът счита, че Иран също не желае война.

" Ние не търсим спор с режима по боен път ", сподели представителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби и добави, че Байдън изследва разновидностите за отговор.

Директен удар по Иран би могъл да усложни обстановката в Близкия изток на фона на споровете в Ивицата Газа, в Йемен, както и на офанзивите на бунтовниците хути против морски кораби в Червено море и контраударите на американските и английските сили.

За нападението пое отговорност " Ислямска опозиция в Ирак ", която включва няколко радикални групировки, подкрепяни от Иран. В изказването си от 28 януари Байдън упрекна " радикалните, подкрепяни от Иран, бойни групировки, настоящи в Сирия и Ирак ", само че не сподели, че Техеран е наредил удара. Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин също сподели, че групировките са виновни за нападенията, и повтори обещанието на Байдън, че Съединени американски щати " ще отговорят в определено от нас време и място ".

Според анализатори, с които беседва Радио Свободна Европа (RFE/RL), е по-вероятно Съединени американски щати да ударят някои от подкрепяните от Иран групировки, основани в Ирак и Сирия, в сравнение с да осъществят пряк удар против Иран. Те настояват също, че за Вашингтон става все по-трудно да избегне директна борба с Техеран.
Откъде идва натискът
В Конгреса на Съединени американски щати се появиха апели, главно от републиканци, които упорстват администрацията на Съединени американски щати да нанесе пряк удар против Иран.
" Ударете Иран в този момент. Удряйте ги мощно ", изиска сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина).

Сенатор Том Котън, републиканец от Арканзас и неприкрит критик на политиката на администрацията на Байдън във връзка с Иран, настоя, че гибелта на тримата американски бойци оправдава " унищожително военно възмездие против терористичните сили на Иран, както в Иран, по този начин и в целия Близък изток ".

Според анализатори насочването към Революционната армия на Иран, изключително на иранска територия, би се възприело като сериозна ескалация. " Идеята за ориентиране на удари по позиции на Революционната армия на територията на Иран би изглеждала рационална единствено в случай че Съединените щати преследват пълномащабна война с Иран - сюжет, който сега не е явен ", споделя пред Радио Свободна Европа (RFE/RL) Хамидреза Азизи , помощник в Германския институт за интернационалните връзки и сигурност в Берлин.

Вместо това е по-вероятно Вашингтон да се насочи към подкрепяните от Техеран военни групировки в Ирак или Сирия по метод, който да удовлетвори апелите за отговор на Съединени американски щати. " Следователно Съединените щати може да изберат да се насочат към високопоставени водачи на иракските милиции ", споделя Азизи. " Оставам песимистичен, че сходна мярка ще послужи като дейно възпиращо средство, само че американските публични лица може да сметнат, че рискът от този метод е по-приемлив от пряк удар по Иран. "

Санам Вакил , шеф на програмата за Близкия изток и Северна Африка в Чатъм Хаус в Лондон, сподели пред иранската работа на RFE/RL Радио Фарда, че " най-сетне стигнахме досега, в който Съединени американски щати към този момент не могат да отбягват ескалацията против подкрепяните от Иран сили в Ирак и Сирия ". Вакил предвижда, че Вашингтон евентуално ще отговори с удари в тези две страни, вместо да удари непосредствено Иран, като добави, че за държавното управление на Съединени американски щати става все по-трудно да избегне директен спор с Техеран.

Али Фатола-Неджад , шеф на Центъра за Близкия изток и световния ред в Берлин, сподели пред RFE/RL, че Вашингтон и Техеран имат " сравнимо равнище на неприязън " към започването на директна война.
Какво споделя Иран
Ирански публични лица пробваха да дистанцират Техеран от нападението с дрон в Йордания, без да го осъдят.

На 29 януари представителят на иранското външно министерство Насер Канани сподели, че " съпротивителните групи (...) не получават заповеди от Иран ".

Министърът на разузнаването Есмаил Хатиб твърди, че подкрепяните от Иран милиции работят " по свое убеждение " против " американските агресори ".
Как набъбна напрежението
Опасения за необятен спор в Близкия изток се появиха след началото на войната през октомври сред Израел и палестинската военна формация Хамас, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейски Съюз, в Ивицата Газа.

Израел стартира атака в анклава, вследствие на която починаха доста десетки хиляди хора в палестинския анклав в отговор на огромна офанзива, ръководена от Хамас, на 7 октомври, при която починаха към 1200 души, най-вече цивилни.

Членове на по този начин наречената " Ос на съпротивата " - мрежа от районни съдружници и пълномощници на Иран - се включиха в борбата в поддръжка на палестинците.

Групировката Хизбула в Ливан спорадично изстрелва ракети към Северен Израел, а подкрепяните от Иран милиции са атакували американските сили в Сирия и Ирак повече от 150 пъти през последните месеци. До удара с безпилотен аероплан в Йордания на 28 януари нито един американски боец не беше погубен при тези офанзиви.

Съединени американски щати дадоха отговор на офанзивите, като даже убиха водача на подкрепяна от Иран милиция в Ирак по-рано този месец при акуратен въздушен удар.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути от месеци се пробват да нарушат корабоплаването в Червено море, като нападат търговски кораби, за които се твърди, че са свързани с Израел или пътуват към израелски пристанища. В отговор на въздушните удари на Съединени американски щати и Обединеното кралство по позиции на хутите в Йемен те разшириха целите си, като включиха кораби, свързани с Америка и Англия.

Ройтерс написа, че нападението с безпилотен аероплан против американските сили в Йордания и продължаващите набези на хутите са довели до повишение на цените на петрола на 29 януари.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР