Говорихме с ЕК да купуваме заедно газа на ниво ЕС.

...
Говорихме с ЕК да купуваме заедно газа на ниво ЕС.
Коментари Харесай

Петков: Министри от 8 страни идват в София да обсъждат газа

" Говорихме с Европейска комисия да купуваме дружно газа на равнище Европейски Съюз. Това е изключително значимо, тъй като европейският пазар е най-големият. Ето за какво още в утрешния ден Европейската комисия отваря работна група, която ще бъде непрекъснато основана в София и министрите на енергетиката, които ще дойдат са: на Италия, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Украйна и Азербайджан. Не единствено, че сега диверсифициме газа за България, само че може би ще бъдем и отговора за целия район – чак до Украйна ".Това съобщи министър председателят Кирил Петков на чуването в Народно събрание във връзка рецесията с газа.

По думите му сега водят договаряния с азерската страна да получим газ не в края на юни, а първоначално му или даже в края на май. Едновременно с това имахме подготвен проект за пазаруване на полутечен газ. Целта беше да не се усети дефицит. Мога да кажа, че макар късият период, който ни даде „ Газпром ”  - газоподаването нито понижа, нито цената е скочила.

„ Приоритетите на държавното управление по отношение на газовите доставки са ясни. Те са три. Първо – да има задоволително газ. Второ – доставката да бъде с минимален риск. И Трето – да бъде с най-хубавата цена, з пъкъла може българската стопанска система да бъде конкурентоспособна ”. 

По думите му преди 4 месеца държавното управление заварило редица нередности. „ Имахме цялостна взаимозависимост от „ Газпром ”, платени 3 милиарда за тръба, която не можем да употребяваме, незавършена връзка към Гърция, която също не можем да употребяваме. И  отказ от 70 % от азерския газ, който беше на една трета от цената. И всичко, когато стартира енергийната рецесия в Европа, която е функционалност на войната.  

„ Путин съумя да понижи количествата на газа в газохранилищата в Германия още през лятото и есента. И сега, в който цените се увеличаваха – ние бяхме с единствен снабдител „ Газпром ”, уточни Петков.

Той посочи, че от „ Газпром ” страната ни е получила писмо за едностранна смяна в контракта. „ В него те обявиха, че желаят „ Булгаргаз ” да отвори сметка в „ Газпромбанк ”, в която да има и сметка в рубли. Искаме от Вас да си извършите заплащанията в евро или долари – само че ние ще ги превалутираме по курс, който ние ще изберем. И заплащането към „ Газпром ” ще бъде годно, когато рублите постъпят в сдружението ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР