Готовност за продължаване на диалога с национално представителните организации на

...
Готовност за продължаване на диалога с национално представителните организации на
Коментари Харесай

Министър Петков очаква за диалог хората с увреждания

Готовност за продължение на разговора с национално представителните организации на хората с увреждания заявява министърът на труда и обществената политика Бисер Петков на брифинг в Министерски съвет малко преди началото на оповестения митинг на 18 национално представителни организации на хора с увреждания.

Министър Петков напомни, че във вторник, след извършена среща при премиера Борисов е било решено да се изтеглят плановете за нормативни актове за здравната експертиза и плана за правилника за активността на ТЕЛК-ови сформира.

Разговорите ще продължат до реализира на единодушие по готвените промени. По отношение на концепцията за експертиза на работоспособността министър Петков напомни, че тя е била импортирана в Народното събрание в осъществяване на решение на Народното събрание в края на месец октомври 2017 година " Оттогава не са предприемани следващи дейности по реализацията на тази идея ", разяснява Петков.

По думите му, тогава организациите на хората с увреждания са се оповестили срещу някои от измененията и промените. За на следващия ден (четвъртък, 12 април 2018 г.) в 15.00 часа имаме контрактувана среща в МТСП, където ще се веселя да чуя предложенията за промени в здравната експертиза.

 Обсъждат промени в ТЕЛК
Обсъждат промени в ТЕЛК

Да дават проценти единствено за главното заболяване

Министър Петков заявява, че задачата на измененията не е да ограничи и да понижи средствата за поддръжка на хората с увреждания , а по-скоро да реализира по-справедливото им систематизиране, да се лимитират злоупотребите, които всички са съгласни, че съществуват в системата на експертизата и да се търсят благоприятни условия за спомагателна поддръжка на хората с увреждания .

" Готов съм и през днешния ден да проведа среща с организациите на хората с увреждания ", съобщи Петков. Надявам се, че след днешния митинг диалогът с организациите да продължи, сподели още той.

Министърът изясни, че това, което на следващия ден би трябвало да се обясни по време на срещата, е дали организациите поддържат модела на Световната здравна организация за функционалността на човешкия организъм като ICF система като база за осъществяване на оценката на хората с увреждания и надлежно по какъв начин виждат организацията на здравната експертиза. По думите му предлагането е тази оценка да е сложна и да бъде направена от един орган, който да има мултидисциплинарен темперамент и прави както здравна експертиза, по този начин и обществена оценка, по този начин и оценка на функционалността на хората с увреждания.

Министър Петков разяснява, че към този момент има готова разпоредба за интеграционните добавки - план на разпореждане на Министерски съвет за промени в Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се вкарва нов ред за разпределяне и надзор на целевите помощи за медицински произведения и помощни средства на хората с увреждания.

 Българска социалистическа партия поддържа митинга на хората с увреждания
Българска социалистическа партия поддържа митинга на хората с увреждания

В България хората с увреждания са към 8 %, при 16 % приблизително за Европейски Съюз

Министър Бисер Петков изясни, че съгласно измененията към този момент няма да се дават пари на ръка, а изделията ще се заплащат непосредствено на доставчиците . Министърът напомни, че са включени и три нови медицински произведения за деца с увреждания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР