Готови ли сте за преследване на пилета, управляване на трактор,

...
Готови ли сте за преследване на пилета, управляване на трактор,
Коментари Харесай

СФФ деца гарантира смях и филмови приключения за най-младите зрители

Готови ли сте за гонене на пилета, ръководене на трактор, сериозна предприемаческа случка с яйца и кокошки и за яки тренировки по хокей?! Време за специфичен акцент върху определените филми в програмата „ СФФ деца “ на 28-ия София Филм Фест, които са пътешествали из целия свят и през март ще ги забележим на огромен екран в София. Главен селекционер на детската графа е режисьорът Андрей Хадживасилев.

С премията от Анеси за най-хубав пълнометражен анимационен филм и с номинация за Сезар, „ Пиле за Линда! “ е един от рисуваните бисери във фестивалната ни стратегия, копродукция сред Франция и Италия на режисьорите Киара Малта и Себастиен Лауденбах. Историята наблюдава всевъзможните компликации – в това число затворени магазини и тълпи хора, задръстили улиците, които се изпречват пред майката на Линда в нейния опит да съблюдава обещанието си и да откри обичаното ядене – пиле с чушки за щерка си.

Новият филм на чешкия сценарист и режисьор Даниел Панек носи заглавието „ Големи фантазии “ и връща спомените на няколко генерации към края на предишния век и зимната олимпиада в Нагано, Япония. Тогава чешкият тим по хокей на лед печели по този начин жадуваната олимпийска купа и всички младежи в родината желаят да бъдат като своите идоли. 11-годишният Дом провежда тим, който ще се изправи против хокеистите от прилежащото село и наложително би трябвало да завоюва победа.

Филмът на немския режисьор Щефан Вестервеле „ Бягството на Фин “ е изпълнена с емпатия и завършения история за порастването на Фин, който се усеща уединен и пропуснат след развода на родителите си, изключително когато би трябвало да пътува сред къщите на майка си и татко си. След като го ограбват във влака, Фин среща 12-годишната Йола, двамата открадват трактор и поемат с него към морето, а по пътя съумяват да станат другари и да изживеят незабравими завършения.  

„ Кокоша плантация “ е дело на канадския режисьор Себастиен Ганье, получил две награди за най-хубав интернационален детски филм на фестивала „ SCHLiNGEL “ – на MDR и на „ Клуба на фестивалните деца “. Публиката в София ще се срещне с предприемчивия 12-годишен Макс, който въодушевено работи за създване на плантация със стотици кокошки-носачки в плевнята на братовчед си, с негова помощ и със съдействието на млада инфлуенсърка, която споделя клипове за... домашно земеделие.

Не пропускайте занимателните кино истории, посредством които дребните киномани могат да пътешестват измежду непознати светове и да пуснат на воля въображението си!

Андрей Хадживасилев, който за втора поредна година е основен селекционер на програмата, е бакалавър по кино постановка и магистър по продуцентство. Член е на Европейската кино академия, на Европейската асоциация на детския филм (ECFA), взел участие е в 5-членния интернационален селекционен комитет на Европейската кино академия (EFA) за детско-юношеските награди Young Audience Award 2022. В последните години се е посветил на детската аудитория и е приел за персонална идея да възроди златното българско детско кино.

„ СФФ деца “ на 28-ия София Филм Фест – прожекциите са през март!
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР