Готов е първият 17-километров участък от магистрала Европа“ между Драгоман

...
Готов е първият 17-километров участък от магистрала Европа“ между Драгоман
Коментари Харесай

Пуснаха първата отсечка от магистрала Европа

Готов е първият 17-километров сектор от автомагистрала „ Европа “ сред Драгоман и Сливница. Инвестицията е за 117,3 млн. лева и е от републиканския бюджет, оповестиха от Агенция „ Пътна инфраструктура “. Строителните работи са приключили половин година по-рано от плануваното по контракт и водачите към този момент минават по него.

Отсечката е с по две ленти за придвижване в посока и лента за спешно прекъсване.

Отсечката е част от главната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния изток.

Магистрала „ Европа “ сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и Софийският околовръстен път е с дължина 48 км и построяването й е разграничено на три елементи - от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ до Драгоман, от Драгоман до Сливница и от Сливница до връзката със Северната скоростна дъга.

В момента продължава строителството на 14,5 км от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ до Драгоман. Строителните работи започнаха през февруари тази година и по контракт би трябвало да приключат през януари 2022 година

Проектът се финансира от Механизма за обвързвана Европа и националния бюджет. Третият сектор от Сливница до връзката със Северната скоростна дъга, който е 16 км, ще минава по ново трасе.

В момента се изготвя техническият план за правата, прецизират от АПИ. След дълъг ремонт тунелът „ Витиня ” ще бъде пуснат в придвижване през януари 2021 г

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР