Горските територии във Варненска област са под постоянен мониторинг заради

...
Горските територии във Варненска област са под постоянен мониторинг заради
Коментари Харесай

Следят горите във Варненско заради опасността от африканска чума по свинете

Горските територии във Варненска област са под непрекъснат мониторинг поради заплахата от разпространяване на африканска чума по свинете. Болестта не е открита у нас, само че установените огнища на болестта в Румъния изискват предприемането на незабавни превантивни ограничения. Те плануват огромна осведомителна акция измежду ловните сдружения и понижаване на популацията на дивата свиня.

Изпълнителната организация по горите към този момент насочи апел към ловците за по-интензивен самостоятелен отстрел, тъй че популацията на дива свиня да бъде редуцирана оптимално бързо, без това да заплашва биологичния тип. За задачата в държавното ловно стопанство " Шерба ", коeто e на територията на Варненска област, беше формиран нужния проект за отстрел по разпоредбите на подборния лов.

Североизточно държавно дружество и Регионалната дирекция по горите – Варна, неотложно започнаха разяснителна акция измежду ловните дружини. Тя стартира в стопанствата в Добричка област, които са в непосредствена непосредственост до границата с Румъния.

Ловците са предизвестени, че би трябвало незабавно да осведомят формален ветеринарен доктор за всички открити умрели диви прасета, както и при открита смяна на здравния статус, държанието на животните и/или изменение от естествения тип на вътрешните им органи. При открити мъртви свине е наложително да се предават проби за проучване. Съгласно въведените превантивни ограничения отстреляните диви прасета би трябвало да се обезвредят посредством загробване или изгаряне.

Африканската чума по свинете не е рискова за хората, само че нанася огромни стопански загуби. При европейските диви свине инфекцията предизвиква доста тежки, само че неспецифични общи признаци като тресчица, уязвимост, понижаване на апетита, двигателни нарушавания и проблеми с дишането, а от време на време и диария, кървене от носа или кожата.
Болестта визира двата пола и всички възрасти. Тя може да се предава директно от животно на животно или непряко посредством инфектирани предмети, в това число посредством храна и с калта по колелата на транзитиращ камион. Домашните прасета са податливи на вируса, както и дивите. Смъртта на животните настава съвсем постоянно в границите на една седмица.

Африканската чума по свинете не може да бъде предадена на хората, само че те могат да бъдат преносители. Заразеното свинско месо е изцяло безвредно за хората и може да се яде. Според експертите обаче даже няколко повърхностно изхвърлени късчета колбас биха могли да донесат болестта, а вирусът може да оцелее на обувката в продължение на месеци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР