Горските пожари в американския щат Хаваи, разпалвани от силни ветрове,

...
Горските пожари в американския щат Хаваи, разпалвани от силни ветрове,
Коментари Харесай

Извънредно положение заради пожари на Хаваите

Горските пожари в американския щат Хаваи, разпалвани от мощни ветрове, изгориха голям брой постройки, постановиха евакуация и предизвикаха спиране на електрозахранването на няколко места, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че в това време пожарникарите са се пробвали да доближат до други региони, които са били откъснати поради съборени дървета и стълбове на електропроводи.

Националната метеорологична работа на Съединени американски щати заяви, че ураганът „ Дора “, преминаващ южно от Хавайските острови на безвредно разстояние от 500 благи (805 километра), частично е предизвикал мощни пориви напразно със скорост над 97 км/ч. С настъпването на нощта мощните ветрове са предизвикали спиране на електроснабдяването, разбудили са жителите в домовете им и са наложили хеликоптерите за гасене на пожари да бъдат приземени.

Изпълняващата длъжността губернатор на Хавай Силвия Люк разгласи изключително състояние и повика на помощ хавайската Национална армия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според представител на окръг Мауи поради мощните пориви напразно хеликоптерите не са могли да изхвърлят вода върху пожарите от въздуха или да дефинират по-точно мащабите им, а пожарникарите се натъкнали на пътища, блокирани от повалени дървета и стълбове на електропроводи до момента в който се борили с огнищата навътре в острова.

Около 13 000 фамилии в окръг Мауи са без електричество, заяви локалната електроснабдителна компания.

Пожарите са били необичайност в Хавай и на други тропически острови преди появяването на хората и локалните екосистеми се развивали без тях. Това значи, че при експлоадирането на пожари могат да зародят огромни екологични вреди. Пожарите, да вземем за пример, унищожават растителността.

Когато пожарът е последван от значителни превалявания, дъждът може да отнесе рохкавата почва в океана, където тя е допустимо да задуши полипите, които построяват кораловите рифове, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР