Горските пожари представляват опасност за екосистемата, населените места, животинските видове,

...
Горските пожари представляват опасност за екосистемата, населените места, животинските видове,
Коментари Харесай

Как да предпазим горите от пожари през лятото и как да се пазим от горски пожари

Горските пожари съставляват заплаха за екосистемата, обитаемоте места, животинските типове, стопанството и хората. Горите защищават почвата от ерозия, значими са за контролиране на преваляванията и въздушните течения, пречистват въздуха. Унищожаването им от горски пожари е злополучие, което може да бъде избегнато при съблюдаване на правила и правила за сигурност. Бушуващите горски пожари на територията на Турция, Гърция и България това лято лишиха човешки животи и унищожиха декари гори и редица жилищни здания. С повишението на градусите и трайното засушаване е значимо да повишим и бдителността и познанията си по отношение на горските пожари.

Какво да не вършиме в горите през лятото:

- Не палете огън на нерегламентирани места, даже да считате, че сте обезопасили мястото.

- Не изхвърляйте кибритени клечки, фасове в природата или от прозореца на пътуващ автомобил, даже да смятате, че сте ги загасили.

- Не пушете измежду сухи треви и шубраци.

- Не оставяйте стъклени бутилки измежду природата. Стъклото усилва силата на слънцето и може да възпламени сухи треви в гората. Боклукът също основава заплаха от пожари при нагряване, не допускайте да остава след вас.

- Не позволявайте на децата да играят с кибрит или запалка. Ако възрастта им разрешава, обяснете им какво и за какво е рисково да вършат в гората и по какъв начин да я предпазят от пожари.

- Ако сте употребявали барбекю на регламентирано за задачата място, полейте с вода и се уверете, че всички въглени са напълно изгаснали. Не го оставяйте без наблюдаване. Имайте подготвеност да сигнализирате и потърсите помощ при потребност.

- Не палете стърнища.

- Не палете огън в гората, в случай че е прекомерно горещо, прохладно и е интервал без превалявания.

Противопожарни ограничения за вилата ви в гората:

- Строежи на по-малко от 25 метра от гора са неприемливи.

- Комините би трябвало да са с искроуловители.

- Сажди и пепел от камината не се изхвърля, преди изцяло да е изгаснала. Добре е изхвърлянето да става в железен резервоар.

- Растителността и храстите към вилата би трябвало да бъдат почиствани редовно.

- Не е възможно скупчването на отпадъци навън.
 Гл. комисар Николай Николов: Повечето пожари в страната са изгасени и овладени Гл. комисар Николай Николов: Повечето пожари в страната са изгасени и овладени
Повечето пожари на територията на страната са изгасени и овладени. Най-големи като повърхност са пожарите в Кюстендилско. Това сподели пред БТВ...

- Добро решение е изолираност на вилата с огнеупорни материали.

- Важно е да поддържате електрическата апаратура в редовност.

- Наличието на пожарогасители, които да поддържате изрядни, е от основна значимост.

Ако сте очевидец на горски пожар:

- Ако запалите нещо по нехайство, не бягайте. Опитайте се да го потушите с вода, пръст, до момента в който е допустимо. Ако не съумеете да се справите и огънят се разрасне, потърсете помощ на 112 и се оттеглете.
 Обстановката с пожарите у нас остава напрегната Обстановката с пожарите у нас остава напрегната
Обстановката с пожарите у нас остава напрегната. Огнената буря обаче все още е под надзор. Все отново заплахата остава висока, кат...

- Движете се в посока, която е противоположна на посоката напразно. Винаги имайте поради, че тя може да се обърне и да се окажете обградени от огъня.

- Избягвайте низини и хълма, по който се катери огънят.

- Оттеглете се отвън гората допустимо най-бързо.

- Ако има необятен асфалтов път или необятна река, преминете през тях. Огънят по-трудно ще трансферира сходни загради, което ви дава повече опция за бягство.

- Помнете, че рисков е освен огънят, само че и димът. Носете навлажнена маска или плат пред носа и устата си.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР