Горна и Нова Македония отново се връщат на масата на

...
Горна и Нова Македония отново се връщат на масата на
Коментари Харесай

Имената Горна и Нова Македония се връщат на масата на преговорите

Горна и Нова Македония още веднъж се връщат на масата на договарянията като вероятни разновидности за решение на разногласието, откакто публична Атина отхвърли косвено името " Република Илинденска Македония ", написа вестник " Нова Македония ", като се базира на гръцки медии, оповестява Българска телеграфна агенция.

Преговорите за името ще продължат в четвъртък и петък в Ню Йорк, където външните министри Никола Димитров и Никос Кодзиас още веднъж ще се срещнат с медиатора на Организация на обединените нации Матю Нимиц, оповестява македонският щемпел. Според онлайн изданието на гръцкия вестник " Вима " тази среща може би е финален късмет за контракт.

Македонското държавно управление през вчерашния ден удостовери, че остава на предлагането за Илинденска Македония като решение, което задоволява двете страни, въпреки гръцкото държавно управление да отхвърли предлагането и упорства за географско или времево определение, показва уеб сайтът фактор.мк.

Министър Никола Димитров съобщи в телевизионно изявление през вчерашния ден, че предлагането Република Илинденска Македония е било одобрено на срещата му с гръцкия външен министър Никос Кодзиас преди министър председателите да беседват за този вид. Предложението " Република Илинденска Македония " укрепва идентичността, добави Димитров. " Илинден го има в двата преамбюла на конституцията. Това са двата стълба на нашата държавност и е мъчно да си за Македония, а да не си за Илинденска Македония ", сподели той и добави, че министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас желаят този въпрос да се реши, оповестява македонският Фокус.

Политическата партия Левица разгласи, че ще внесе углавен иск срещу премиера Заев за закононарушение срещу страната по член 308 на Наказателния кодекс за " опасност за независимостта " и ще изясни аргументите за това на конференция през днешния ден. Според Левица с приемането на " недостойното предложение " Република Илинденска Македония за обща - външна и вътрешна приложимост са изпълнени всички законови детайли за посоченото тежко политическо закононарушение, за което се планува присъда от минимум пет години затвор, заяви партията.

Американците напълно поддържат проекта за Република Илинеднска Македония, написа уеб сайтът Сакам да кажам, като се базира на гръцкия вестник " Катимерини ". Това е станало ясно след диалог по телефона сред гръцкия министър председател Алексис Ципрас и американския вицепрезидент Майк Пенс. Според " Катимерини " главен сюжет за решение на разногласието за името е Република Илинденска Македония без превод. За държавното управление на Ципрас това име е основа за полемика, която може да докара до трайно решение. Лидерът на опозиционната Нова народна власт Кириакос Мицотакис сподели, че не поддържа Илинденска Македония с превод на британски и вестникът показва, че не се знае по какъв начин ще реагира, в случай че предлагането бъде подложено на гласоподаване в Народното събрание. За съдружния сътрудник на Ципрас и министър на защитата Панос Каменос се счита, че ще се държи дистанцирано, само че няма да заплаши обединението.

Според Катимерини " е доста значимо по какъв начин ще реагира външният министър Никос Кодзиас. Преди повторната си среща с Димитров в четвъртък и петък в Ню Йорк, той ще има серия интензивни контакти в Съединени американски щати, Брюксел, Берлин и Париж.

Ако проектът бъде признат в двата Народното събрание, Македония ще получи покана за НАТО на срещата на високо ниво през юли и ще стартира присъединителни договаряния с Европейски Съюз. За срещите с Кодзиас Димитров сподели, че нерядко сопрядт на договарянията, само че постоянно се разделят другарски. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР