Горивото, което задвижва повечето космически кораби днес, е изключително токсично

...
Горивото, което задвижва повечето космически кораби днес, е изключително токсично
Коментари Харесай

НАСА ще тества ново, по-безопасно и по ефективно ракетно гориво

Горивото, което задвижва множеството галактически кораби през днешния ден, е извънредно токсично за живите организми. Това нормално не е огромен проблем, когато изпращаме нещо в космоса, само че към момента може да сътвори някои опасности, в случай че акцидент докара до рухване на галактически транспортен съд назад на Земята или при боравенето с него. Това е и главен проблем за инженерите, които всекидневно работят с горивото и галактическата техника.

От НАСА считат, че може да има решение за всичко това под формата на нова, „ зелена ” опция, която да размени мощно токсичния хидразин с нова формула, която е доста по-безопасна и, както се оказва, даже по-мощна от модерните ракетни горива.

Както изясняват от НАСА в своя блог, новото, розово оцветено гориво, е доста по-безопасно за хората. Работата с токсичния хидразин изисква обилни защитни ограничения, в това число ръкавици, костюми за цялото тяло и даже маски за О2. Екологичната опция на ракетното гориво към момента би трябвало да се обработва деликатно, само че не изисква същите необикновено строги правила, като своя предходник.

Ползата за НАСА и другите галактически организации е, че зареждането с гориво може да се извърши по-рано в процеса преди пускане, освен това излиза по-евтино.

Като спомагателен бонус, новото, по-безопасно гориво е с към 50% по-ефективно от по-токсичния вид, като дава на галактическия транспортен съд по-голяма независимост за маневриране или пътешестване на по-големи дистанции със същото количество гориво.

Първият действителен тест на новото гориво в галактически полет ще стане по-късно този месец, когато SpaceX ще пусне спътник от програмата на НАСА Зелена задача (Green Propellant Infusion Mission GPIM).

Космическият транспортен съд ще даде опция на НАСА да тества горивото и да дефинира дали то ще е уместно за бъдещи задачи. Ако всичко върви добре, то може да бъде идващият стандарт в ракетното гориво, предлагайки нараснала сигурност и по-голяма успеваемост.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР