Горивата в България ще продължат да поскъпват поне до края

...
Горивата в България ще продължат да поскъпват поне до края
Коментари Харесай

Горивата не спират да поскъпват, метанът с рекордна цена

Горивата в България ще продължат да нарастват най-малко до края на януари поради високите цени на интернационалните пазари, а най-скъп ще остане метанът. Това предвижда пред БНР ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. През предходната година бензинът скочи с 1/3, дизелът с 36%, пропан бутанът с близо 2/3, а метанът над 2 пъти, което засегна съществено както водачите на леки коли, по този начин и превозвачите.

Прогнозата за цените на горивата е сложна и неразбираема, призна Терзиев. През първата десетдневка на януари има последователно и стабилно повишаване на интернационалните цени, което се дължи на високата цена на тока и газа и е притеснително, разяснява той. По думите му към днешна дата не се обрисува очевидна наклонност на намаляване.

През януари цените ще порастват или най-малко на бензиностанциите няма да забележим изключително намаляване, съобщи специалистът. Изискваната от Европейски Съюз биокомпонента в горивата в допълнение покачва цената им със приблизително 20-40 стотинки на литър.
Автогазът леко поевтинява, метанът е все по-скъп



" Очаквам пропан-бутанът да поевтинее с няколко стотинки, което е обикновено за зимните месеци. Успоредно с това метанът за коли (компресираният естествен газ) ще продължи да се повишава. Цените всеобщо ще минат 3 лв.. Когато единият различен артикул (пропан-бутанът) поевтинее, в това време другият (метанът) ще стане съвсем нетърпимо безценен. Ще има отлив от този артикул ", планува Терзиев.

При бензина и дизела няма да има добра вест – в случай че няма нарастване, то цените ще се задържат, показва той.

Само през последния месец метанът е поскъпнал приблизително с 0,35 лева./кг (14%), като се чака тази наклонност да продължи, защото цената му директно зависи от тази на природния газ. В момента метанът се продава на на огромните бензиностанции варира от 2,63 лева./кг до 3,30 лв.. Това значи, че цената му е над 2 пъти (120-140%) по-висока от тази при започване на предходната година, демонстрират данните на профилирания портал fuelo.net.

На метана бяха нужни към 12 месеца, с цел да се трансформира в най-скъпото гориво у нас, като цената му надмина даже тази на бензин А100 и премиум дизела. Таксиметрови водачи в София, които дълго време караха на компресиран природен газ, тъй като беше по-изгодно, към този момент всеобщо минаха на бензин.

От 1 февруари обаче се чака съществено намаляване в цената на природния газ, тъй че и метанът неизбежно ще поевтинее съществено.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР