Гордън Браун, който по време на събитията беше министър на

...
Гордън Браун, който по време на събитията беше министър на
Коментари Харесай

Гордън Браун: Пентагонът подведе Великобритания при вземането на решение за войната в Ирак през 2003 г.

Гордън Браун, който по време на събитията беше министър на финансите твърди, че тогавашния министър председател Тони Блеър е употребявал тезата, че Ирак има оръжия за всеобщо поразяване, с цел да отстоява потребността от присъединението на Англия към военните дейности. Американското министерство на защитата е знаело, че Саддам Хюсеин няма такива оръжия, само че е не е уведомило за това Англия, твърди Гордън Браун, съобщи БНР.

В рамките на това обвиняване, някогашният министър председател декларира, че тайният отчет на американското разузнаване за Ирак в никакъв случай не е бил предоставян на Англия и че, в случай че това бе станало, събитията е нямало да се развият по този метод. Гордан Браун добавя, че показанията, които дава, в никакъв случай не са били обект на следствието на „ комисията Чилкът “, която заключи, че Англия е избрала да се причисли към нашествието в Ирак преди да са били изчерпани всички мирни варианти за разоръжаване.

Политическите наблюдаващи показват, че намесата на Браун в тази ситуация, ще възобнови дебата за английското решение за присъединение към предвожданото от американците навлизане в Ирак през 2003 година.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР