Google разработва свои процесори за своите лаптопи и таблети. Ходът

...
Коментари Харесай

Google разработва собствени чипове за лаптопите Chromebook

Google създава свои процесори за своите преносими компютри и таблети. Ходът подсказва, че компанията вижда вътрешното развиване на чипове като ключ към конкурентоспособността си, оповестява Nikkei Asia.

Американският софтуерен колос възнамерява да пусне процесори за преносими компютри и таблети, които работят на операционната система Chrome, към 2023 година, оповестяват източници на японското издание. Гугъл усилва и напъните си за създаване на мобилни процесори за своите смарт телефони Pixel и заяви, че ще употребява лични чипове за първи път в идната си серия Pixel 6.

Новите процесори, които компанията създава, са основани на проектите за чипове на Arm, следената от Softbank компания за произвеждане на чипове, чиито модели се употребяват допълнително от 90% от мобилните устройства в света.
Възходът на " личното произвеждане "
Нарастващият фокус на Гугъл върху създаването на чипове се дължи на това, че съперниците му следват сходна тактика. Amazon, Фейсбук, Microsoft, Tesla, Baidu и Alibaba Group Holding се надпреварват да основат лични полупроводници, които да зареждат облачните им услуги и електронните им артикули. Гугъл се надява на триумфа на Apple, който съумя да създаде на лични основни полупроводници за iPhone. Миналата година Apple разгласи, че ще размени процесорите на Intel със лични за компютрите Mac и преносимите компютри си, споделят източниците на Nikkei Asia.

" Открихме, че всички софтуерни колоси се причисляват към битката за основаване на чипове, защото по този метод те биха могли да програмират личните си функционалности в тях, с цел да задоволят характерните потребности на продуктите си ", споделя Ерик Ценг, основен анализатор на Isaiah Research, пред Financial Times.

В момента Гугъл набира чип инженери от целия свят, в това число в Израел, Индия, Тайван и Съединени американски щати. Според изследвания на FT компанията към този момент е наела значителен брой служащи от сериозни снабдители на чипове, в това число Intel, Qualcomm и MediaTek.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР