Google предприема нови стъпки за борба с дезинформацията - възнамерява

...
Google предприема нови стъпки за борба с дезинформацията - възнамерява
Коментари Харесай

Google ще помага на хората да разбират коя информация и снимка е дело на изкуствен интелект

Google подхваща нови стъпки за битка с дезинформацията - има намерение автоматизирано да открива изображения, генерирани от изкуствен интелект. На събитието I/O компанията показа нови функционалности, които ще бъдат добавени към нейното търсене. Смята се, че сходна функционалност ще помогне на хората да схващат по-добре " подтекста " на изображенията в резултатите от търсенето. Освен това потребителите ще получават повече информация за изображението в специфичен раздел. Ще се появява и етикет, " генериран от изкуствен интелект ".

Компанията твърди, че новите функционалности ще оказват помощ на хората по-бързо да преценяват достоверността на обещано изображение - дали е същинско или генерирано от изкуствен интелект. Самите тези принадлежности обаче надали ще оказват помощ за цялостното елиминиране на казуса с дезинформацията, защото забележителна част от изображенията ще бъдат показвани по принцип отвън екосистемата на Гугъл, в уеб сайтове, където създателите могат да разгласяват безусловно всичко. Въпреки това новата функционалност, която ще се появи през " идващите месеци ", ще обезпечи повече подтекст при търсене, обвързвано с съответни " фотоси " - просто отворете раздела " За това изображение ".
-->
По-конкретно, данните ще включват по кое време изображенията са били индексирани за първи път от Гугъл, къде фотографията евентуално се е появила за първи път онлайн и къде другаде е била оповестена. По-специално, такова търсене би могло да докара до уеб сайтове за инспекция на обстоятелствата, които биха разрешили на потребителите да научат повече за изображение, чиято меродавност е под въпрос. Гугъл означи, че 62% от интервюираните хора считат, че всекидневно или ежеседмично се сблъскват с дезинформация, като компанията се надява да реши този проблем с раздела " За това изображение ".

Макар че Гугъл по всякакъв начин се пробва да вкара технологията допустимо най-рано, преди светът да бъде залят от изображения, генерирани от изкуствен интелект, чиято неистинност не е явна от пръв взор, в интернет към този момент се появиха доста подправени фотоси, като да вземем за пример папа Франциск в пухено яке или Тръмп и Байдън, които другарски беседват. Подобни технологии към този момент могат да нанесат съществени вреди на обществото.

За да извика информация за обещано изображение, потребителят ще би трябвало да щракне върху триточковото меню в резултатите " Изображения " на търсачката Гугъл, може да търси по изображение или скрийншот в Гугъл Lens или просто да плъзне нагоре по страницата с изображението, което интересува потребителя. По-късно тази година достъпът до информацията ще може да се реализира посредством тракване с десния бутон на мишката върху прозореца на компютъра или посредством дълготрайно натискане на изображението на смарт телефона (в мобилната или настолната версия на Chrome). Първоначално обаче функционалността ще бъде налична единствено в Съединени американски щати и единствено на британски език.

Междувременно изображенията, генерирани от личните принадлежности на Гугъл, ще бъдат особено маркирани в изходния файл. Създателите на изображения и издателите също ще могат непринудено да прибавят такива обозначения към изображенията, генерирани от изкуствен интелект. След това маркировката ще се появява при търсене в Гугъл. Гугъл споделя, че някои платформи към този момент са подготвени да си сътрудничат в тази област - в това число Midjourney, Shutterstock и други.

Гугъл е разкрила и други благоприятни условия. Например, скоро в търсенето ще има раздел с некомерсиално наличие, оповестено от действителни хора.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР