Голямата и много коментирана новина тези дни в света на

...
Голямата и много коментирана новина тези дни в света на
Коментари Харесай

Възход или падение? Ще се справи ли Анджелина Джоли с ролята на Мария Калас

Голямата и доста коментирана вест тези дни в света на киното е, че холивудската звезда Анджелина Джоли ще се превъплъти в облика на оперната дива Мария Калас в биографичен филм. Режисьор на продукцията ще бъде чилиецът Пабло Лараин, който напоследък се прочу с продукции в биографичния род. Негово дело са филмите „ Джаки ” с Натали Портман, отдаден на Джаки Кенеди, и „ Спенсър ” с Кристен Стюарт, разказващ за принцеса Даяна, предава Българска телеграфна агенция.

Новият план на чилиеца ще се споделя „ Мария ” .

Сценарист ще бъде Стивън Найт, работил с Лараин по плана „ Спенсър ”. Действието ще се развива в избран интервал от живота на Мария Калас - в Париж, където тя умира на 53-годишна възраст през 1977 година

Анджелина Джоли съобщи, че е подготвена да одобри това предизвикателство .

„ Много съществено си давам сметка за отговорността към живота и наследството, оставено от Мария. Ще направя всичко по силите си, с цел да посрещна това предизвикателство. Отдавна се удивлявам на Пабло Лараин ”, се споделя в изказване на актрисата, представено от „ Вог ” и „ Варайъти ”. Тя добавя, че работата с Лараин по сюжета на Стивън Найт е същинска фантазия за нея.

Режисьорът пък разяснява, че биографичният филм за Мария Калас

ще му даде опция да съчетае двете си най-големи съкровени пристрастености – киното и операта. Той добави, че това е един от дълго време бленуван кино план. За Анджелина Джоли Лараин съобщи, че тя е извънредно смела и любознателна актриса, а опцията да работи с нея по новия план той дефинира като " същински подарък ".

За Лараин е несъмнено, че ще се оправи със задачата да покаже каква е била Мария Калас на прага на гибелта и да обрисува на екрана сложен темперамент, какъвто е бил този на оперната дива.

Но дали Анджелина Джоли ще се оправи с предизвикването да изиграе Мария Калас ,

дали ще успее дотам да се потопи в персонажа на сопраното, че да претопи холивудската си хубост в отличителната гръцка изисканост и грациозност на оперната изпълнителка? И дали Джоли ще успее да пресъздаде многопластовия темперамент на дивата, спечелила си международна популярност както с божествения си глас, по този начин и с подвластността си на демоните на душевността, пристрастеностите и капризите?

Според почитателите на Джоли задачата е по силите ѝ .

Според по-неутрални анализатори Мария Калас може да се окаже сложна хапка за преглъщане за холивудската звезда.

В последно време името на актрисата се свързва главно със правосъдните препирни с някогашния ѝ брачен партньор Брад Пит ,

последвали развода с него. Медиите се концентрират и върху това по какъв начин се развиват шестте деца на Джоли и Пит. Най-често ползата е ориентиран към тяхното биологично дете Шайло, която през годините публицисти набеждаваха, че желала да промени пола си и която в този момент се обрисува да е почтена съперница на Джоли по хубост и женственост.

Напоследък името на някогашната " госпожа Брад Пит " се свързва и с нейната отдаденост на филантропични дела ,

които я отвеждаха на размирни места по света, от Йемен и Афганистан, през Судан, Сиера Леоне, Хаити, Камбоджа и Мианма до Украйна в качеството ѝ на специфичен делегат на висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците.  

В последното десетилетие превантивните оперативни интервенции, на които се подложи Джоли ,

с цел да понижи риска да се разболее от рак на гърдата и на яйчниците, също бяха доста по-коментирани от професионалните ѝ изяви.

Иначе в киното в последните години тя се изявява като сполучлив режисьор .

Първата ѝ продукция „ В земя на кръв и мед ” бе въодушевена от войната в Босна и Херцеговина и даже получи номинация за „ Златен глобус ” за най-хубав чуждоезичен филм. Последваха режисьорските ѝ планове „ Несломен ” за американския олимпийски състезател и боен Луиз Дзамперини, оживял при рухването на аероплан през Втората международна война, хванат от японските сили и изпратен на насилствен труд в лагер за военнопленници, сантименталната история „ Край морето " и „ Първо те убиха моя татко ”, разказващ за насилието в Камбоджа по време на Червените кхмери. Тези режисьорски опити на Джоли бяха посрещнати не постоянно ласкаво от рецензията. А на огромния екран в качеството си на актриса през последните двайсетина години хубавицата се появяваше главно в трилъри, фентъзи, авантюристичен продукции и екшъни.

Всичко това точно кара мнозина да си мислят, че Анджелина Джоли може и да е с богат опит като актриса и режисьор ,

може и да се е сблъсквала с човешките драми като специфичен делегат на Организация на обединените нации, само че може и да не се оправи с сложна трагична роля в продукция, в която вниманието на фена ще е ориентирано единствено върху нея и няма да се разсейва от наличието на други сексапилни артисти и от специфични резултати.

В обществените мрежи към този момент се появиха мнения, че за ролята е трябвало да бъде определена Лейди Гага ,

която ще се оправи по едно и също време добре и с пеенето, и с актьорската игра. Потребители на обществени мрежи разясняват, че ролята на Калас е от тези, които или носят триумф, или неуспех. Някои припомнят на Джоли, че за мнозина Калас е богиня, а не жена, която се пробва да имитира богиня, намеквайки, че с втората част на коментара си визират точно актрисата.

Много консуматори обаче са уверени, че с точния сюжет и вярната постановка Джоли въпреки всичко ще се оправи ,

а в случай че към това прибавим и подобаващ театрален треньор, с който да отрепетира жестовете, мимиките, маниерите, походката и говора на Калас, то тя може даже да изненада критиците и да стигне до влиятелна премия.

Анализатори напомнят, че когато бе по-млада, Анджелина Джоли пожъна триумфи точно ,

когато изигра комплицирана централна роля – тази на Джия Каранджи, считана от мнозина за първия супермодел и умряла през 1986 година, едвам на 26 години, от СПИН. Филмът за нейния живот на стилната сцена и в пъкъла на наркозависимостта, довела и до гибелта ѝ, беше продуциран от Ейч Би О през 1998 година, като донесе на Джоли „ Златен глобус ” и оценката на Гилдията на американските артисти за най-хубава основна женска роля в ефирен филм.

Мария Калас може и да е радикално друга от Джия Каранджи, само че също като нея е жертва на душевен срив

и на неконтролируеми настроения. Говорейки за Калас, мнозина си спомнят, че геният ѝ неведнъж бе засенчван от бурния ѝ персонален живот - свадите, съпътстващи брака ѝ с бизнесмена Джовани Батиста Менегини и следената под лупа от медиите любовна история с гръцкия магнат Аристотел Онасис, изоставил я поради Джаки Кенеди.

Задачата на Джоли да се превъплъти в облика на Мария Калас се усложнява изключително доста ,

поради това, че преди нея известни актриси се оправиха напълно с превъплъщението в облика, било то на огромния екран, или на театралната сцена. През 1995 година американският драматург Терънс Макнали основава пиесата „ Мастър клас ”. В нея основно настоящо лице е Калас в края на живота си, която води майсторски клас и показва буреносния си характер, до момента в който се пробва да съобщи певческия си опит на свои възпитаници. В ролята на оперната дива в пиесата се превъплъщава първо австралийската актриса Зоуи Колдуел и през 1996 година печели американската театрална премия „ Тони ” за нея. През годините в тази пиеса в облика на Калас се превъплъщават също толкоз сполучливо Дикси Картър, Фей Дънауей и Тайн Дейли.

Отвъд океана пиесата е сложена във Франция от Роман Полански с Фани Ардан в ролята на Мария Калас през театралния сезон 1996-1997 година За блестящото си осъществяване специалистката по комплексните функции Ардан получава френската театрална премия „ Молиер ” през 1997 година

Точно по същото време в Гърция пиесата е сложена от известния режисьор Михалис Какоянис в театъра на гръцката театрална

и кино дива Катя Дандулаки (позната на българските фенове с ролята на Вирна Дракос в сериала „ Блясък ”). В гръцката режисура Дандулаки извършва също толкоз ослепително, колкото и Фани Ардан, ролята на Калас. Любопитното е, че като част от подготовката за ролята Дандулаки отива в Париж, с цел да гледа Фани Ардан и двете даже театралничат дружно пред камерите на публицистите.

Сега, в случай че Джоли желае да се приготви доста добре за ролята на Калас, ще би трябвало да изгледа записи на всички тези постановки .

А също и кино лентата на Франко Дзефирели от 2002 година „ Калас вечно ”. В него ролята на оперната звезда още веднъж е поверена на Фани Ардан. В продукцията екранната Калас е изгубила гласа си и приема предложение да играе във кино версия на операта „ Кармен ”, в която гласът ѝ е дублиран от друга певица, само че най-после упорства филмът да бъде погубен. Фани Ардан още веднъж се оправя напълно с ролята на оперната дива.

През 2020 година се осъществя дълго замисляният от майсторката на пърформансите Марина Абрамович

план „ Седемте смърти на Мария Калас ”. Премиерата му е в Баварската опера в Мюнхен. Проектът съчетава късометражни филми и арии от седем опери, с които се прочу Калас - а точно „ Тоска ”, „ Травиата ”, „ Отело ”, „ Кармен ”, „ Мадам Бътърфлай ”, „ Норма ” и „ Лучия ди Ламермур ”. В късометражните филми към всяка една песен Абрамович играе основната роля и персонажът й постоянно умира по доста зрелищен метод, а в паузата сред филмите в залата отекват нейни разсъждения за живота и любовта. Ариите пък са изпълнявани от седем модерни оперни гении - южнокорейката Хера Хиесан Пак, италианката Селене Дзанети, американката Лия Хоукинс, австралийките Лорен Фейгън  и Киандра Хауарт, рускинята Надежда Карязина и румънката Адела Захария. Във второ деяние на операта Абрамович показва ослепително последните мигове от живота на Калас, унищожена от изгубената обич и търсеща гибелта, както човек е притеглен от слънчевата светлина. Проектът на пърформанс майсторката е толкоз добър, че критиците го назовават „ среща на две диви ” – Калас и Абрамович. Заради пандемията от COVID-19 тя пусна за един месец шоуто си за гратис гледане в интернет. Когато рестрикциите бяха разхлабени, стартира гастроли с него по света. През есента на предходната година Абрамович показа спектакъла си и в Атина.

Точно по същото време там беше и италианската кинодива Моника Белучи ,

с цел да показа пиесата с нейно присъединяване „ Мария Калас: Писма и мемоари ”. Тя е режисирана от френския кино и сценичен режисьор Том Волф и е основана на неговата книга „ Мария от Калас ” и на неговата документална лента за оперната дива, в която има невиждани до момента фрагменти на звездата, диалози с хора, които са я познавали и архивни видеа от нейни спектакли. Калас е показана посредством личните си думи, взети от нейни изявленията, писма, непубликувани записки и видеокадри, снимани в домашна конюнктура. Пиесата, с присъединяване на Белучи по кино лентата и книгата на Волф, се играе постоянно и в спектакъл „ Шатле ” в Париж в последните години. Това е и първият път, в който италианската кинодива се превъплъщава в театрална роля. Не е незначителен и фактът, че, с цел да прекрачи тънката алена линия от киното към театралната сцена, тя е избрала точно пиеса за Мария Калас.

Всичко това подвига още повече летвата за Анджелина Джоли и прави кино лентата с нейно присъединяване още по-заинтригуващ .

А, в случай че премиерата му е следващата година, то той ще съвпадне с " Годината на Калас ". През 2023 година се отбелязва стогодишнината от рождението на оперната дива.

По мотив на тази годишнина Гърция приготвя редица събития, измежду които концерти, нови оперни продукции и изложения, заяви „ Катимерини ”.

За лятото на следващата година е планувано и откриването на музей на Мария Калас в центъра на Атина. В него ще бъдат показани персонални движимости, скъпи исторически архиви, редки записи, фотоси, театрални тоалети, документи с подписа на Калас и нейния персонален учебен албум. Експонатите в музея идват от десетки гръцки институции и частни сбирки. Дарения за музея са направени и от оперни театри от целия свят, измежду които „ Миланската канара ”, „ Метрополитън опера ” в Ню Йорк, спектакъл „ Фениче ” във Венеция и „ Арена ди Верона ”. Всичко това, съчетано с обещания филм с присъединяване на Джоли, трансформира 2023 година в изключително вълнуваща за почитателите на Мария Калас по целия свят.

Вероятно през идната година на необикновен интерес ще се радват и многото книги ,

отдадени на Мария Калас, някои от които евентуално самата Джоли ще изчете като част от подготовката си за облика. Последната такава книга, оповестена у нас напълно неотдавна, е „ Мария Калас ” на Мишел Марли. Преди това на българския пазар излязоха „ Мария Калас. Последното турне ” от Робърт Съдърланд, „ Истинската Мария Калас ” от Бертран Майер-Стабли, „ Спомени за Мария Калас ” от Надя Станчова. За историята на Мария Калас се приказва и в оповестената у нас документална книга „ Грозните патенца. Да устоиш и да продължиш ” на Борис Сирюлник и в сборника за тийнейджърки „ Истории за лека нощ за девойки бунтарки ”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР