Голяма промяна със заплатите настъпва от следващата година. Минималната ще

...
Голяма промяна със заплатите настъпва от следващата година. Минималната ще
Коментари Харесай

Всички са изненадани от тази новина за заплатите

Голяма смяна със заплатите настава от идната година. Минималната ще стане над 900 лева

Причината е новата формула за определянето й, която беше гласувана в последните работни дни на 48-то Народно заседание.
-->

Минималната работна заплата за страната за идната календарна година би трябвало да бъде избрана в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. Средната заплата за декември е 1947 лева, оповестиха от Национален статистически институт, съобщи " Труд ".

За последните две тримесечия на предходната година междинната заплата в страната е 1811 лева, демонстрират данните на националната статистика. През първите две тримесечия на актуалната година междинната заплата надали ще бъде по-ниска като се има поради повишението на цените и натискът на синдикатите за повдигане на възнагражденията в предприятията. Освен това минималната заплата от началото на годината беше нараснала от 710 лева на 780 лева, което също способства за нарастването на междинната заплата.

Традиционно най-високи са възнагражденията през декември поради раздаваните коледни бонуси. Обикновено през януари и февруари междинната заплата е по-ниска в сравнение с през декември. Но по-късно възнагражденията не престават да порастват и до юни междинната заплата е над равнището от декември на миналата година. Ако новият парламент след изборите не направи промени в Кодекса за труда, минималната заплата за 2024 година сигурно ще бъде над 900 лева

Средната заплата за декември е 1947 лева, като за година нараства с 16,2%, или с 271 лева, демонстрират данните на Национален статистически институт. Въпреки този огромен растеж хората в страната като цяло са обеднели, тъй като инфлацията за предходната година е по-висока - 16,9%.

Всеки човек усеща инфлацията друго, тъй като нарастване на заплатите има във всички браншове на стопанската система, само че в някои е по-голямо, а в други по-малко. Освен това даже в един и същи бранш в някои компании са нараснали заплатите доста, а в други няма смяна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР