Голяма промяна прави кабинетът, за да овладее бесните цени. 100

...
Голяма промяна прави кабинетът, за да овладее бесните цени. 100
Коментари Харесай

Край на бесните цени! Кабинетът прави голяма промяна

Голяма смяна прави кабинетът, с цел да овладее гневните цени. 100 съществени артикули ще имат таван на надценката до 10 %, заяви пред bTV вицепремиерът по икономическите въпроси Христо Алексиев.

„ Обмисляме да въведем таван на надценката за съществени артикули и артикули в магазините. Става дума за към 50 до 100 продукта от дребната потребителска кошница “, сподели Алексиев.  Таванът ще е от порядъка на 10%. А мярката евентуално ще е краткотрайна, добави вицепремиерът.
-->
„ Това може да мине през решения на Министерския съвет с нормативен акт, а другото е - в случай че веригите проявят почтеност да бъде по обща воля на държавно управление, от страната и на самите вериги. Така или другояче би трябвало да се случи. Идеята е да има съглашение за кои артикули ще е “, сподели още Алексиев.

На въпрос не нарушава ли тази мярка пазарната стопанска система, вицепремиерът посочи, че тя има потребност да бъде възобновена.

„ Пазарната стопанска система изключва и практики на нелоялна конкуренция. От друга страна когато бизнесът получава отплата за ток, т.е. помощ от страната - тогава не приказваме за пазарна стопанска система, когато се наложи. И страната с цел да отбрани уязвимите в тези условия - популацията, предложи подобен механизъм, тогава започваме да приказваме за пазарна стопанска система. А при сходни тежки рецесии като ковид и войната, някои от естествените механизми на пазарната стопанска система се изкривиха. Държавата е по тази причина - с цел да съблюдава да се възвърне една правдивост и в действителност пазарната стопанска система отсега нататък да продължи да действа “, изясни още той.

Алексиев разгласи и че ще бъдат предадени данни на Комисията за защита на конкуренцията, по които се прави извод за подозрение за картел сред огромни хранителни вериги.

„ Направени са 600 инспекции и доста притеснителни неща се откриват от там. Има притеснителни данни, само че не мога да злоупотребявам с това дали има картелни съглашения. Ние ще му предоставим цялата информация на Комисията за защита на конкуренцията за подозрение за картел сред огромни хранителни вериги у нас. Имаме данни, които навеждат към това умозаключение и се знае за кои магазини става дума, само че няма да ги загатвам “, добави Алексиев.

Той разяснява и тематиката с медицинските хеликоптери.

„ Ние имаме намерение да имаме два вертолета доникъде на годината, които ще могат да правят незабавна здравна помощ по въздух. Държавният авиационен оператор не е комерсиално сдружение и това не е спънка, с цел да летят хеликоптерите “, сподели Алексиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР