Голяма част от българите не се чувстват достатъчно информирани за

...
Голяма част от българите не се чувстват достатъчно информирани за
Коментари Харесай

Липсата на информация повече притеснява българите, отколкото самия коронавирус

 Голяма част от българите не се усещат задоволително осведомени за ограниченията, взети от Европейски Съюз в хода на рецесията с ковид, с цел да се овладеят последствията за обществото и стопанската система. Това демонстрира проучване на " Галъп Интернешънъл ", извършено при започване на юни.

В резултат на това утвърждението за ограниченията на Европейски Съюз е високо, само че сякаш е по-ниско от нормалното в България, а това съставлява огромно предизвикателство за облика на Европейски Съюз у нас.

Все отново съвсем 2/3 от сънародниците ни считат, че Европейски Съюз е нужен в тази рецесия. Твърдите последователи на демокрацията не престават да са болшинство, само че буди паника, че към 2/5 от интервюираните не считат демокрацията за подобаваща форма на ръководство в рецесия като актуалната. Явно в рецесията е много мощно изразено желанието за " мощен водач ", макар че българската народна власт до момента се оправя относително добре със обстановката. Освен това и в България се следи " парадоксът на предварителната защита ": защото броят на инфектираните и умрелите е релативно невисок, мнозина смятат, че някои от защитните ограничения към този момент не са нужни.

Най-отчетливо болшинство от близо една трета дефинира себе си по-скоро в средата по канара от 1 до 5, където 1 е добра осведоменост, а 5 е слаба осведоменост. Най-неинформирани наподобяват най-младите.

Близо две трети от запитаните възприемат тезата " Ситуации като тази с ковид демонстрират, че Европейски Съюз е необходим ". Повече от една четвърт пък избират различната алтернатива " Ситуации като тази демонстрират, че от Европейския съюз няма изгода ". Останалите застават на неутрална позиция.

Нелек обаче се оказва изборът сред други две изказвания: " Най-ефективно би било Европейският съюз да работи обединено в битката против болестта " и " Най-ефективно би било България да следва своята лична воля в битката против болестта ". 51% са на първото мнение, само че 46% са на другото.

" Най-важно е да се погрижиш първо за себе си и своето семейство " избират 19%. 75% избират " Най-важното сега е всички да сме солидарни и да си оказваме помощ ". Останалите не могат да отговорят. 81% избират опцията " Ограничаването на епидемията от ковид е отговорност на всеки обособен жител ".

8% избират " Ограничаването на епидемията от ковид е отговорност на властта ". Останалите се двоумят.

Категорично е чувството, че подправените вести стават повече в обстановката към ковид. 68% дават отговор по този начин, против 23%, които са на противоположното мнение. Когато става дума за предстоящото икономическо отражение на рецесията, най-осезаеми натрупвания са налице при опцията " Ще бъде съществено и дълго ".

На общ въпрос за обстановката в страната, 78% я дефинират като по-скоро спокойна. С новите огнища на вируса обаче това усмиряване може да се окаже и прибързано.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР