Големите животновъдни компании очакват развитие на бизнеса си, а това

...
Големите животновъдни компании очакват развитие на бизнеса си, а това
Коментари Харесай

Най-големите ферми в света замърсяват повече от която и да било петролна компания

Големите животновъдни компании чакат развиване на бизнеса си, а това би било в прорез с водената политика за намаляването на излъчванията

© Christinne Muschi
Колко замърсяват фермите

Увеличаване

Колко замърсяват фермите

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Сбогом, туризъм през август!

Продължителността на туристическия сезон ще понижава в Южна Европа и ще се усилва в Северна.
13 юли 2018
Помощта за газифициране на домове се усилва

Таксата за присъединение към газопреносната мрежа ще се покрива изцяло
5 юли 2018
Ледът на Антарктика се топи прекомерно бързо

Учени предизвестяват, че южният континент е измежду главните " виновници " за покачването на равнището на океаните
30 юни 2018
Patagonia против Доналд Тръмп за околната среда

В последната жертва на американския президент се трансфораха две предпазени зони в Съединени американски щати, които изгубиха 2 млн. акра повърхност
13 дек 2017 Най-големите ферми за месно и млечно произвеждане в света, взети дружно, отделят по-голямо количество парников газ в атмосферата, в сравнение с всяка от най-големите петролни компании.

Какво демонстрират данните

Доклад на неправителствения Институт за земеделска култура и търговия (IATP) демонстрира, че петте най-известни животновъдни ферми отделят повече парникови газове от Exxon-Mobil, Shell или BP.
Изследователите се базират на информация от JBS, Tyson Foods, Cargill, Dairy Farmers of America и Fonterra. Числото, до което са достигнали - 578 метрични тона, не е напълно тъкмо, защото множеството ферми за животни не дават екологични данни, се показва в отчета.

Влияние върху световното стопляне

Докладът е от значително значение в миг, в който съвсем всяка страна на планетата като се изключи Съединени американски щати се е съгласила да резервира нарастванията на световната температура " доста под 2°C за да я ограничи до 1.5° ".
Големите животновъдни компании обаче чакат развиване на бизнеса си в близкото бъдеще, а това би било в прорез с водената политика за намаляването на излъчванията. Търсенето на месо се усилва, изключително в разрастващите се страни като Китай, където възходящата междинна класа отделя повече средства за месни и млечни артикули.

Трябва да се вземат ограничения

Както откривателите настояват, големите компании в бранша на месо- и млекопроизводството години наред съумяват да избегнат доста рецензии за груповото им влияние върху околната среда за разлика от петролни компании като Exxon-Mobil и Shell. Това е частично тъй като множеството от тях не дават обществени данни за излъчванията си парникови газове.

" Открихме, че наличните данни за излъчвания са непълни, не са подредени по години и в множеството случаи просто липсват ", написа в отчета.
Всъщност единствено 4 компании - една японска и 3 европейски, от общо 35-те най-големи са дали обществена и детайлна информация, която IATP смята за достоверна. 14 от тях оповестиха, че ще подхващат деяние за понижаване на излъчванията. Как възнамеряват да създадат това остава неразбираемо.

Откъде идват излъчванията

Най-големите ферми в света способстват за излъчванията по три метода. На първо място - с директни излъчвания от уреди, машини и даже метан, който безусловно се отделя от храносмилателната система на пасящите крави. След това - от непреки излъчвания, като да вземем за пример мощността, която е нужна, с цел да се генерира задоволително сила, поддържаща работата на оборудванията.
И най-после - от голямата верига за доставки - излъчванията, отделящи се при превозването на животните, месото и млякото, както и силата, нужна за развъждането и превозването на храната за животните.

Голяма част от излъчванията са от малцина страни. Докладът преглежда Съединени американски щати, Канада, Европейския съюз, Бразилия, Австралия и Нова Зеландия. Заедно те съставляват 43% от световните излъчвания на парникови газове от селското стопанство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР