Големите фирми, както и целият ресторантьорски бранш, ще могат да

...
Големите фирми, както и целият ресторантьорски бранш, ще могат да
Коментари Харесай

Големите фирми в България няма да могат да плащат заплати в брой

Големите компании, както и целият ресторантьорски отрасъл, ще могат да заплащат заплатите на чиновниците си само по банков път. Това гласят промени в Закона за ограничение на заплащанията в брой, които са част от проектобюджета на финансовия министър Асен Василев, оповестени за публично разискване.

Успоредно с фискалната рамка за 2023 година Василев залага редица законодателни промени в преходните и заключителни разпореждания за възстановяване събираемостта на приходите и стесняване на сивата стопанска система. Според калкулации на работодателите неофициалната стопанска система в България е към една пета от цялата.

Сега съгласно измененията в ЗОПБ всички трудови хонорари, изплащани от работодатели с 50 или повече наети лица, би трябвало да се дават единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка. Това важи и за всички работодатели, които правят ресторантьорски и кетъринг услуги, без значение от броя на наетите лица при тях.

Припомняме, че за ресторантьорските и кетъринг услуги последното държавно управление на Бойко Борисов първо смъкна Данък добавена стойност от 20 на 9% поради рестриктивните мерки в изискванията на пандемия. Това бе подложен на критика ход, защото секторът се счита за един от най-сивите в България.

В плана на Василев се планува и дивидентите от вложенията в акции и дялови участия да бъдат изплащани само по банков път.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР