Големите банки наливат милиарди в нови проекти за добив на

...
Големите банки наливат милиарди в нови проекти за добив на
Коментари Харесай

Големите банки наливат милиарди в петролни и газови проекти въпреки зелените заявки

Големите банки наливат милиарди в нови планове за рандеман на нефт и газ макар поръчките си за позеленяване и за нулеви излъчвания, сочи отчет на капиталовата нестопанска организация ShareAction, разгласен в понеделник.

Според него през 2021 година 25 от водещите европейски банки, измежду които са такива като " Ей Ес Би Си (HSBC), " Барклис " (Barclays), " Дойче банк " (Deutsche Bank) и БНП- Париба (BNP Paribas), са дали общо 55 милиарда $ на енергийни компании за разширение на производството на нефт и газ.

Макар сумата да е по-ниска от отпуснатите година по-рано за сходни планове 106 милиарда $ и 83 милиарда $ през 2019 година, предоставените през предходната години средства са над тези за 2018 година и 2019 година - надлежно 49 и 50 милиарда $.

Нулеви излъчвания значи да се прибавят нови въглеродни газове в атмосферата посредством понижаване или балансиране на към този момент изхвърлените излъчвания. За да се предотвратят тежки последствия за околната среда, повишението на световната температура би трябвало да се задържи под 1.5 градуса.

В опитите за реализиране на нулеви излъчвания до 2050 година Международната организация по енергетика (МАЕ) през 2021 година уточни в собствен отчет, че не би трябвало да се влага в нови петролни и газови залежи, с цел да има 50-процентен късмет за ограничение на световното стопляне с 1,5 градуса по Целзий над междинното прединдустриално време.

Организацията ShareAction приканва вложителите да изискват от банките да ползват политики за ограничение на финансирането за разширение на петролния и газов рандеман и да поддържат през идния сезон на годишни общи събрания решенията на акционерите, свързани с климата.

" Миналата година акционерите играха значима роля в подтикването на банките да одобряват или засилят рестриктивните мерки за финансирането на въглищното произвеждане ", уточни Кели Шийлдс, старши чиновник по банкови стандарти в ShareAction.

" Тази година те би трябвало да повторят този триумф с разширението в посока на петрола и газа “, добави Шийлдс.

От английската банка HSBC обявиха, че работят с клиенти, с цел да реализиран своя енергиен преход в интерес на нисковъглеродната стопанска система, а през декември е спряно финансирането на планове, употребяващи въглища за произвеждане на сила. На 22 февруари ще бъдат оповестени научно обосновани цели за привеждане на финансирането за петрол и газ с задачите и периодите на Парижкото съглашение по климата в границите на гадишния доклад.

Говорителка на другата английската банка – Barclays, уточни, че тя има за цел да приведе финансирането си в сходство с световното съглашение за климата, реализирано през 2015 година, и е сложила цел за 15-процентно безусловно понижаване на финансираните излъчвания на своите клиенти в енергийния бранш до 2025 година По думите ѝ към този момент има ограничавания за непосредствено финансиране на нови планове за изследвания за петрол и газ в Арктика.

" Ние оставаме фокусирани върху нашите упоритости да станем банка с нулеви излъчвания до 2050 година ", съобщи тя.

Говорител на Deutsche Bank показва, че въглеродно интензивните браншове са дребен дял от тяхното кредитно портфолио и заемите за действия в региона на фосилните горива са доста по-малко по отношение на световните им вложения и задачата им е за поддържат всички свои клиенти в трансформацията към свят с нулеви излъчвания.

От банката показват, че са напът за реализиран зелените и обществени цели за 200 милиарда евро вложения за прекосяване на клиентите им от високовъглеродни бизнеси към такива без въглерод.

От френската BNP Paribas обявиха, че са главен покровител на европейските енергийни компании, които значително са се заели с построяването на възобновими енергийни активи, които ще играят водеща роля в зеления преход.

Намаляването на предлагането на сходни средства при повишаване на търсенето рискува отрицателни обществени последствия, сподели още представителят на BNP Paribas добавяйки, че също по този начин е значимо да се разграничи разширението на финансирането на петрола по отношение на това за газа, защото последният има потребна роля като мостово гориво за страните, които подхващат политика на отдалечаване от по-замърсяващите въглища.

Междувременно петролният колос " ЕксънМобил " (ExxonMobil) уточни, че Международната организация по енергетика и Междуправителственият комитет по климатичните промени към Организация на обединените нации са приели, че " обилни вложения в нефт и газ към момента са нужни съгласно сюжетите на Парижкото съглашение.

Тя цитира един от сюжетите на МАЕ, съгласно който ще трябват спомагателни към 11 трилиона $ до 2050 година в развиване на нефт и газ, с цел да бъдат посрещнати енергийните потребности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР