Ако не се въведат мерки за ускоряване на нисковъглеродната индустриална

...
Ако не се въведат мерки за ускоряване на нисковъглеродната индустриална
Коментари Харесай

Експерти: Енергийните помощи за индустрията да са обвързани със замяната на изкопаеми горива

Ако не се вкарат ограничения за ускорение на нисковъглеродната индустриална промяна в България, страната ни освен няма да реализира европейските условия за климатична неутралнот, само че и ще увеличи парниковите си излъчвания, установяваха специалисти по време на кръгла маса за преход от енергийно-интензивна екосистема към климатична индиферентност в Източна Европа. Тя бе проведена от Главна дирекция " Научни проучвания и нововъведения " на Европейската комисия и Центъра за проучване на демокрацията предишния петък.

Участниците в полемиката се сплотиха към редица рекомендации. Според тях задачите може да се реализиран посредством всеобщо въвеждане на промишлените ВЕИ, което обаче може да стане след премахването на регулаторните и административните спънки за присъединението на такива мощности към електропреносната и електроразпределителните мрежи.

Подкрепата за енергийните разноски на промишлените консуматори би трябвало да е обвързана с съответни ограничения за възстановяване на енергийната успеваемост и замяната на изкопаемите горива с ВЕИ, зелен водород и синтетични горива, считат още участниците в срещата. По думите им от основно значение да се наложи потреблението на върхови софтуерни нововъведения в промишлеността, които да доведат до последователното извеждане на изкопаемите горива посредством заместването им с електрификация въз основата на възобновими енергийни източници, сензитивно ограничение на енергийното ползване и усилване на кръговата стопанска система.

По тяхно мнение енергийната успеваемост на промишленост ще се усъвършенства, в случай че на предприятията се зададат екоцели и се следи тяхното осъществяване, както и се усили делът на изследването, развиването, демонстрацията и внедряването на нови технологии. Предлага се още поощряване на електрификацията за ниско- и среднотемпературни промишлени процеси и потреблението на зелен водород за високотемпературни процеси. За водорода те поучават също по този начин да бъде внедрен в промишлените процеси и преработването на строителни материали.

Друг съвет е въвеждането на тласъци и зелени стандарти за произвеждане на артикули с по-висока добавена стойност вместо задълбочаване на зависимостта от рандеман на първични материали и метали, както и увеличението на потреблението на артикули втора ръка. Препоръчват и налагането на по-високи равнища на преработване на пластмаси, метали и други въглеродно-интензивни артикули.

Евгени Евгениев, специалист по политиките в Генерална дирекция " Научни проучвания и нововъведения " на Европейската комисия, подчертава върху нуждата от по-ефективно систематизиране на повече запаси от Механизма за възобновяване и резистентност за декарбонизация на енергоемките промишлености. Това обаче изисква създаването на съответни национални тактики за декарбонизация на тези промишлености, добави той.

Според настоящия сюжет " Актуални политики " в разбор на Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД), България не би постигнала европейските цели за въглеродна индиферентност до 2050 година Причината е незадоволителният прогрес за понижаване на излъчванията в индустрията и превоза, като преходът се лимитира основно до извеждането от употреба на въглищните и газовите електроцентрали в страната и нереалистичните упования за секвестиране на излъчвания в бранш горско и селско стопанство. Резултатите демонстрират, че липсва действителна промяна в превоза и индустрията, както във връзка с модела на енергийно ползване, по този начин и при прекосяването към нисковъглеродни енергийни източници. В резултат на това, индустрията се трансформира в най-големия източник на излъчвания на парникови газове към 2050 година, показват анализаторите от ЦИД

Според същия сюжет при сегашните политики и ограничения се чака парниковите излъчвания да се усилват от 7,61 MtCO2e на 8,33 MtCO2e сред 2020 и 2050 година Растежът на излъчванията се дължи основно на химическия бранш, който генерира към 40% от тях в промишлеността, следван от циментовата и керамичната индустрия, както и от строителството.

Анализът на ЦИД сочи още, че преориентирането на стопанската система от тежката индустрия като стомана, алуминий и цимент към по-леки промишлености с по-висока добавена стойност ще ограничи растежа на енергийното ползване през идващите три десетилетия, съгласно сюжета " Дългосрочна тактика за декарбонизация ". Както и при други стопански браншове като строителство и превоз, се следи трайна електрификация на индустриалните процеси (около 44% от общото количество) през 2050 година, заменяйки природния газ, чието ползване понижава с повече от 95% до 2050 година По-амбициозният сюжет също по този начин планува ускорено нахлуване на зеления водород, биометана, течните биогорива, отпадъците и синтетичните горива, които ще сформират повече от една трета от енергийния микс в индустрията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР