Годишните печалби на китайските промишлени предприятия отбелязват двуцифрен спад през

...
Годишните печалби на китайските промишлени предприятия отбелязват двуцифрен спад през
Коментари Харесай

Спад на печалбите в промишлеността задълбочава икономическата криза в Китай

Годишните облаги на китайските промишлени предприятия означават двуцифрен спад през първите пет месеца, защото намаляването на търсенето свива маржовете. Това ускорява очакванията за по-голяма политическа поддръжка за усилване на задъхващото се икономическо възобновяване след Коронавирус.

Спадът на облагите с 18,8% на годишна база се прибавя към свиването с 20,6% през интервала януари-април и обрисува картина на стопанска система, която през май губи скорост на доста фронтове, в това число продажбите на дребно, износа и вложенията в недвижими парцели, показва Reuters. В същото време равнището на безработица измежду младежите доближава нов връх от 20,8%.

Само през предишния месец приходите от индустрията са се свили с 12,6% по отношение на година по-рано, сочат данните на Националното статистическо бюро, оповестени в сряда. През април облагите са намалели с 18,2%.

" Все още бавното възобновяване на промишлените облаги сочи за устойчиви компликации, пред които са изправени бизнес интервенциите ", разяснява У Чаомин, заместник-директор на Международния стопански институт Chasing.

Според него усложненията на предприятията ускоряват нуждата от повече политически ограничения в помощ на фирмите.

Давайки известна вяра за поврат, производителите на коли означават удвояване на годишната облага през май, макар че скокът по-скоро отразява неприятните резултати от предходната година, когато рестриктивните мерки поради пандемията удариха тежко бизнеса.

" Тъй като външната среда става все по-сложна и тежка, вътрешното търсене към момента наподобява незадоволително, което натежава върху по-нататъшното възобновяване на промишлените облаги ", изяснява и статистикът от Националното статистическо бюро Сун Сяо, като отбелязва, че основата за възкръсване на промишлените облаги към момента не е постоянна.

Според разбивката на данните задграничните компании в страната са записали 13,6% спад на облагите за интервала януари-май, до момента в който локалният частен индустриален бранш - 21,3%. През проучвания интервал облагите в 24 от 41 съществени промишлени бранша са спаднали, като най-силно оттегляне от 92,8% е регистриран в промишлеността за преправка на нефт, въглища и горива.

Повече политическа поддръжка

През последните седмици спорното възобновяване на втората по величина стопанска система в света накара S&P Global, Goldman Sachs и други международни организации да понижат прогнозите си за растежа на Китай за тази година. Много икономисти обаче чакат Пекин да предприеме повече ограничения за поддръжка, с цел да стабилизират стопанската система, защото тя е изправена както пред напън вкъщи, по този начин и пред понижаване на търсенето на главните си задгранични пазари.

За да поддържа несигурното възобновяване, предходната седмица Китай понижи главните си референтни стойности за кредитиране за първи път от 10 месеца. Страната също по този начин показа пакет от 520 милиарда юана за данъчни облекчения при покупка на транспортни средства с различно зареждане до края на 2027 година

В речта си по време на лятното издание на форума в Давос, което се организира в Тиендзин, министър председателят Ли Цян е безапелационен, че Пекин ще разгърне по-ефективни политически ограничения за разширение на вътрешното търсене.

Икономическият напредък на Китай през второто тримесечие ще бъде по-висок от този през първото, споделя Ли и прибавя, че като цяло се чака да бъде реализирана задачата за напредък през 2023 година от към 5%. Все отново държавното управление е възприело внимателен метод към съживяването на стопанската система на фона на продължаващите опасения по отношение на дълга на локалните управляващи в страната и други дълготрайни опасности.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР