Годишната инфлация в еврозоната се очаква да достигне 4.9% през

...
Годишната инфлация в еврозоната се очаква да достигне 4.9% през
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната нарасна до рекордно ниво

Годишната инфлация в еврозоната се чака да доближи 4.9% през ноември, сочат експресните оценки на европейската статистическа работа Евростат. Това е ускорение по отношение на предходния месец октомври, когато бе регистрирана инфлация в размер на 4.1%. Нивото от 4.9% е най-високото за еврозоната, откогато тази статистика въобще се разгласява, отбелязва Reuters.

Годишната инфлация се покачва във всички 19 страни от еврозоната, като съществена причина са цените на енергийните артикули. Енергията ще нарастне с 27.4% на годишна база през ноември, следвана от услугите (+2.7%), индустриалните артикули (+2.4%) и храната, алкохола и тютюневите произведения (+2.2%).
Инфлацията у нас се изстреля до близо 13-годишен връх
Годишната инфлация набъбна до 6% през месец октомври тази година, сочат данните на Националния статистически институт. Само за месец го...

Най-висока годишна инфлация се чака в Литва (+9.3%), Естония (+8.4%) и Латвия (+7.4%). Най-голямата стопанска система в еврозоната също страда от повишаването на артикули и услуги. Инфлацията в Германия ще доближи 6% през ноември. Във Франция инфлацията ще доближи 3.4%, Италия ше регистрира 4%, Нидерландия ще бъде с 5.6% инфлация през ноември, до момента в който Белгия ще записва равнище от 7.1%.



Годишна инфлация в страните от еврозоната. Покачване се регистрира при всички 19 страни; Източник: Евростат

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР