Годишен доклад на Института Ройтерс за изследване на журналистиката (RISJ),

...
Годишен доклад на Института Ройтерс за изследване на журналистиката (RISJ),
Коментари Харесай

Доклад на "Ройтерс" за медиите предизвика объркване и оставката на нобелист за мир

Годишен отчет на Института " Ройтерс " за проучване на публицистиката (RISJ), част от Оксфордския университет) провокира разнопосочни реакции, както и оставката от консултативния му съвет на Мария Реса, нобелов лауреат за мир (заедно със съоснователя на " Новая газета " Дмитрий Муратов), публицист и прочут герой за свободата на словото и медиите.

Причината е в употребяваната в Reuters Digital News Report 2023, последствията от това за медии и публицисти в страни с властнически и репресивни режими, както и визията, която основава отчетът у читателите му.

Който не се задълбочи в детайлностите, остава с усещане, че се разказва цялостна картина за положението на медиите в избрана страна (България също е, детайлите - по-долу) и степента на известността им измежду читатели, фенове и слушатели. В реалност това не е по този начин и самите създатели са го отбелязали, само че пътем, с малък шрифт под графики или с отпратка към обособена страница с по-подробно изложение, като не е ясно какъв брой от потребителите стигат до нея.

В в сряда лондонският " Гардиън " заяви, че Реса без звук е напуснала в края на 2022 година борда от съветници на водещия оксфордски институт по публицистика, само че е решила да го направи обществено притежание в деня на публикуването на отчета. Причината да се отдръпна е, че има дълбоки терзания за това по какъв начин се сформира и създава Digital News Report и с обстоятелството, че към този момент половин година не е имало последствия от предизвестията ѝ. Според нея по този начин се заплашват публицисти и самостоятелни издания, изключително в страните от така наречен световен юг.


От графиката на Digital News Report 2023 излиза, че най-малко от 2018 година онлайн (вкл. обществените мрежи, въпреки на тях да е обещано настрана място) са водещите източници за вести в България. Изводът на " Евробарометър " предходната есен и при друга методология беше, че 86% от българите показват малките екрани като медиите, употребявани най-често, с цел да наблюдават вести през седемте дни преди попълването на онлайн въпросник (онлайн платформите са със 60%, обществените медии и блогове – с 47%)

Реса сподели, че отчетът не взема поради въздействието на акциите за дезинформация, изключително в страни, където държавните управления употребяват пълномощията си, с цел да нападат свободните медии. Текстът не отразява и пристрастията и хулите по софтуерните платформи, които имат голям надзор върху разпространяването на вести или въздействието на акциите за дезинформация.
Най-големият обособен донор (те са няколко десетки) за отчета и за Digital News - планът, изравен зад него, е Гугъл (£8.47 млн. за интервала 2015-2020 г плюс още £4.77 за 2021-2023 г.) В Консултативния съвет на RISJ е Мадхав Чинапа, шеф за развиване на новинарската екосистема в Гугъл, работещ върху партньорствата и съдействието сред Гугъл и новинарската промишленост като част от Гугъл News Initiative (GNI). В съвета е и Кембъл Браун, началник на партньорството с медиите (News Partnerships) на Фейсбук.

" Миналата година подадох оставка от борда, тъй като смятах, че е извънредно, че те продължиха с това и че то беше превърнато в оръжие и употребявано против нас в сериозен миг. Правителствени чиновници цитираха Института " Ройтерс " за проучване на публицистиката на Оксфордския университет, с цел да ни нападат ", сподели тя пред " Гардиън ". " Все още съм застрашена от десетилетия затвор. Така че в действителност да вземам участие още веднъж, макар многократните предизвестия, е просто непостижимо за мен. "

 Мария Реса от години подлага на критика отсъствието на отговорност на обществените мрежи за въздействието, което имат в подбора на вести, достигащи до потребителите.
© audiovisual.ec.europa

Мария Реса от години подлага на критика отсъствието на отговорност на обществените мрежи за въздействието, което имат в подбора на вести, достигащи до потребителите.

Reuters Digital News Report се разгласява повече от десетилетие и задачата му е да направи общ обзор на потреблението на цифрови вести въз основа на изследване на YouGov измежду над 90 хиляди консуматори на онлайн вести в 46 страни. Над половината от тях са в Европа, като в най-новото му издание са обхванати страни в световния юг с общо повече от 2 милиарда души население като Индия, Индонезия, Нигерия и Бразилия.

" И не става дума единствено за нас. Това " изследване " е като да дадете зареден револвер на автократични държавни управления, които се пробват да запушат устата на самостоятелни публицисти освен във Филипините, само че и в страни като Бразилия и Индия, където осведомителните интервенции и законите се употребяват за гонене, тормоз и заплашване. Това е самопризнание, че обществените медии са поели разпространяването, само че то не подлага на критика пристрастията, които са имплицитни в обществените медии и по какъв начин това обърна света с главата надолу ", сподели още Мария Реса.

 Доклад на
© audiovisual.ec.europa

Расмус Клайс Нилсен, шеф на RISJ, споделя: " Осъждаме злоупотребата против Мария Реса и метода, по който нашето проучване е било показано неправилно. Ние обществено се противопоставихме на това и ще продължим да го вършим. " Вярваме, че методологията в нашия отчет - който обгръща съвсем 50 страни - е постоянна. Например, това ни оказва помощ да документираме, че хората, които разчитат на обществените медии за вести, е по-вероятно да се тормозят да не попаднат на подправени вести онлайн. " Според него забележките на нобелистката за мир са били взети поради в обновената методология.

Емили Бел, шеф на Tow Center for Digital Journalism в Колумбийския университет в Съединени американски щати, който учи въздействието на обществените медии върху публицистиката, сподели, че отчетът предлага единствено частична вероятност за положението на актуалната медийна промишленост. (Тя е и шеф на Guardian News and Media, притежателят на " Гардиън - бел.ред.)
" [Този доклад] се пояснява като повсеместен взор върху всичко, което се случва в публицистиката, само че в случай че вземете поради единствено по какъв начин аудиторията гледа заканите за публицистиката, изключително на пазари, където нямате мощни отбрани за свободна преса, има висок риск да се окажете с деформирана картина ", сподели тя. Всичко стартира като англоцентричен, евроцентричен отчет. Успяха да го разширят, с цел да включат повече страни, само че би трябвало да се запитате дали може да бъде показан като нещо изчерпателно. Бих споделила, че журналистическите проучвания би трябвало да се застъпват по-силно за публицистиката. Трябва също по този начин да погледнете кой финансира проучването ", цитира думите ѝ изданието.

Едно от основанията за оставката на Мария Реса в края на 2022 година е, че в тогавашния отчет учреденото от нея издание Rappler (цитирано и измежду претекстовете за присъждането на Нобеловата награда) е посочено като ползващо се с най-ниско доверие. Същото е ситуацията и в този момент, единствено че това става с авансово направен лист, показан на интервюираните във Филипините - страна, която е на 132-о място от 180 страни в класацията за независимост на медиите на " Репортери без граници ".

Тези детайлности обаче ги няма в отчета на института " Ройтерс ", който дава отговор пред комитет на Факултета по политика и интернационалните връзки и декана на този факултет в Оксфорд.


Ако се има вяра на изводите на отчета на Института " Ройтерс ", българските медии нямат с какво изключително да се гордеят – доверието към новините е паднало под 20%.

Има и още нещо. Данните от отчета са показани в България със от вида на " Институт " Ройтерс ": " 24 часа " е с най-голямо доверие измежду вестниците в България ".


Този авансово формиран за интервюираните лист в отчета на " Ройтерс " е съпроводен с категорично уточенение: " Да не се възприема като лист на марките, към които има най-голямо или минимум доверие, защото не е обстоен "..

И това не е всичко. Самите създатели на отчета споделят за този аршин, че е единствено един от употребяваните и изясняват:
" Доверието безусловно е субективно и е значимо да се означи, че то не постоянно е логичен индикатор за това дали даден новинарски канал заслужава доверие, дали е прецизен, дали е почтен или за неговото качество. "

Нова телевизия е данните под заглавие " Новините на NOVA още веднъж доближават до максимален брой хора в България и са първи по доверие измежду частните малките екрани в страната ".

Всъщност, в онлайн анкетата това са отговори на въпроса " Кои от следните марки сте употребявали за вести офлайн през последната седмица? Моля, изберете всички (телевизия, радио, печатни и други традиционни), които дават отговор на този аршин ". Понеже въпросникът е бил деен в границите на няколко дни в края на януари и началото на февруари 2023 година, правилното е да се каже, че новините на NOVA са посочени като най-използван бранд за една седмица към средата на януари от интервюираните онлайн 2027 българи.

" Аудиторията на Новините на NOVA e най-многобройна ", се споделя в същата обява, само че самите създатели на отчета са подчертали, че това не е напълно правилно:
" Общо взето, извадките от онлайн допитвания има възможност да омаловажават навиците за потребяване на вести от по-възрастните и с по-ниско обучение, което значи, че онлайн потреблението постоянно е надценявано, а обичайното офлайн - подценявано. По-добре е да се мисли за резултатите като представителни за онлайн популацията. "

Мярка за това какъв брой е " онлайн популацията " е така наречен интернет навлизане, което в България, съгласно отчета, е 70%. Иначе казано, резултатът не е внушителен за 30% от българите.

В обяснението за употребяваната методология се споделя, че " извадките са събрани от национално представителни квоти за възраст, пол и регион за всеки пазар ". Няма аршин за размер на статистическата неточност , само че се споделя, че разлики от +/- 2 процентни пункта надали са статистически значими.

 България (в аленото кръгче) не може да се похвали с изключително високо доверие на жителите към новините като цяло (данните са на
България (в аленото кръгче) не може да се похвали с изключително високо доверие на жителите към новините като цяло (данните са на " Репортери без граници). Графиката е от отчета на " Ройтерс ", в който се споделя, че по този индикатор страната е 41-ва от 46 включени изследването страни.

В публикацията на Нова телевизия се споделя още: " В отчета се акцентира по-голямата публицистична самостоятелност на NOVA измежду конкурентните частни телевизионни оператори ". Става дума за следното изречение в отчета: " NOVA се възползва от по-голямата публицистична самостоятелност, станала допустима с помощта на задграничната благосъстоятелност, до момента в който BTV дава приоритет на поддържането на положителни връзки с държавното управление, което е на власт. " Заключението е на Стефан Антонов, създател на встъпителните думи към частта за България, само че няма никакво позоваване на какво съображение той твърди нещо сходно в интерес на една и в ущърб на друга медийна група в България.

 Стефан Антонов е измежду острите критици на изискванията за присъединение на България към еврозоната.
© стопкадър от Евронюз България

Стефан Антонов е измежду острите критици на изискванията за присъединение на България към еврозоната.

Институтът " Ройтерс " употребява тъкмо този създател най-вероятно, тъй като през 2015 година излиза неговото като стипендиант (2013 г.) на Фондация " Уинкот ", наречено " Епохата на олигарсите: Как група от политически и стопански магнати завладя България ". Но в идващите 10 години той не е прочут като ценител на медийния пазар, такова изказвания няма и в профила му към отчета, където е показан като " български бизнес публицист с съществени ползи към фискалната политика и макроикономиката ".

Все още в този профил стои изложение, че последното му работно място е " Дневник ". Това не е правилно - той не е чиновник на " Икономедиа " от март 2014 година и въпреки издателите на отчета да бяха помолени преди година да поправят профила му, това не се случва. Напоследък Стефан Антонов е представян в български медии като работещ или пишещ за " Гласове " или като " стопански и финансов публицист ".

В частта за на отчета за медиите в България той приказва за това, че " Европейски Съюз стана все по-враждебен към Русия и звучен в поддръжката си за Украйна (...) ", че " Повечето медии заеха значително проевропейски и прозападни позиции през последната година. Но изследванията демонстрират, че публичното мнение е много уравновесено " (следват статистически данни какъв брой проруски настроени са българите, колкото гърците) и че " Икономическият напредък значително се дължи на солидните продажби на оръжия за Украйна (...). Последното е противоречиво, когато не е съпоставено с водещата роля в стопанската система на вътрешното ползване, а при износа - на засиления експорт на горива към украинския пазар или на електрическа енергия към прилежащите страни.

За съпоставяне, частта за Гърция в отчета на Института " Ройтерс ", да вземем за пример, е на. Той е показан като експерт по връзки и масмедии (Атина) и корпоративни връзки (Манчестър и Амстердам), защитил докторска теза в Дания, работил за Университета в Ливърпул и учител по връзки и медии в Свободния университет на Брюксел. Калогеропулос категорично е посочен като един от създателите на Reuters Digital News Report.

В описанието му за Гърция той не дава оценки за публицистичната политика на нито едно издание или медийна група. Нищо не се споделя за войната в Украйна, а Русия не се загатва.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР