Глутниците африкански диви кучета са смъртоносни, а част от успеха

...
Глутниците африкански диви кучета са смъртоносни, а част от успеха
Коментари Харесай

Дивите кучета са демократични, гласуват с кихане

Глутниците африкански диви кучета са смъртоносни, а част от триумфа им се дължи на необикновената " демократична " система за взимане на решения в групата.

Те гласоподават с кихане по кое време да стартират лов или миграция, оповестява phys.org.

Един академик, учещ дивите кучета в Ботсвана, съобщи пред сътрудниците си, че е уверен, че може да планува по кое време глутницата ще тръгне по броя на киханията й.

Никой първоначално не повярвал на Нийл Джордан (Neil Jordan) от Университета на Нов Южен Уелс и организацията за запазване на хищниците в Ботсвана - Botswana Predator Conservation Trust.

По-рано всички са считали, че тези кучета, които са измежду най-застрашените типове в света, просто са прочистват дихателните си пътища.

Оказа се, че това е метод да вземат участие във вземането на решенията в глутницата или един тип народна власт.

" Исках да схвана по-добре това групово държание и забелязах, че кучетата кихат, когато се готвят да потеглят ", изяснява доктор Нийл Джордан за ЕurekАlert!.

Някои са по-равни от други

Африканските диви кучета (Lycaon Pictus) са въпреки всичко полудемократични същества. Вместо да оставят своя лидер да взема решение по кое време глутницата да мигрира или ловува, те се занимават с церемонии, известни като " обществени събрания ", само че въпреки всичко гласът на лидера на глутницата има повече тежест.

В изследването, оповестено в Proceedings of the Royal Society B, създателят доктор Джордан оповестява, че " броят на киханиците, нужни за групата, с цел да тръгне е по-малък, когато преобладаващите човеци стартират събранието, което допуска, че присъединяване на лидера усилва вероятността на митинга за триумф, само че не е належащо изискване. Ако преобладаващ субект инициира събранието са нужни единствено 3 киханици в отговор, само че 10 киханици са нужни, с цел да тръгне глутницата, когато е основател субект от по-нисък сан ".

" Кихането работи като тип кворум и количеството киханици би трябвало да доближи избран предел преди групата да промени активността си ", съобщи пред IBTimes UK Андрю Кинг (Andrew King) от Университета " Суонзи ", който работи с Джордан по изследването на кучетата.

" Може да смятате това за демократично, само че господстващото куче има по-голама тежест при гласуването от тази на подчиненото куче ".

" Точно това се случва и в нашите лични избори - ние си мислим, че твоят глас е еднакъв на моя глас, само че според в кой изборен регион сме и какво е съотношението на силите, гласовете ни не се регистрират като равни. Някои имат по-голяма въздействие от други ", отбелязва Кинг.

" Кворумът се употребява и от други обществени хищници като сурикатите " - изяснява Кинг.

Използването на кихане като способ за изложение на мнение не е виждано преди, само че учените са следили този метод вземането на решения при други групи обществени животни. Сурикатите са известни, че не трансформират дейностите си, до момента в който минимум двама, а по-често трима, членове на групата не се спогодят.

Не се знае дали това се прави умишлено от кучетата. Кихането може да значи, че кучетата са подготвени да потеглят, групата усеща тази подготвеност като чуе кихането.

Друга, по-вълнуваща опция е, кучетата да кихат с желание да оповестят, че са подготвени да тръгнат.

" Ще би трябвало да се създадат още проучвания, с цел да се дефинира това ", споделя Кинг.

Още за тези удивителни кучета

Африканските диви кучета Lycaon Pictus са обособен жанр от домашните кучета.

Африканските диви кучета се смятат за най-социалните от семейство " Кучета " (Canidae), събират се в глутници от към 10, само че някои глутници имат повече от 40 члена.

Известни са с това, че демонстрират малко експанзия в границите на групата и избират да се нахранят първо дребните преди възрастните.

Африканските диви кучета са един от най-застрашените типове в света. Най-големите популации остават в южната част на Африка (Ботсвана) и южната част на Източна Африка (особено Танзания и северната част на Мозамбик), само че има оживели популации на обособени места като Алжир.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР