Глутенът може да бъде жесток. Той е част от най-хубавите

...
Глутенът може да бъде жесток. Той е част от най-хубавите
Коментари Харесай

9 симптома на непоносимост към глутен

Глутенът може да бъде нечовечен. Той е част от най-хубавите неща в живота- самун, макаронени произведения и всичко тестено. Но за жалост огромен % от хората имат нетърпимост към него.

Глутенът е протеин в пшеницата, ръжта и ечемика - и може да бъде сложен за храносмилане за някои хора. Най-голямата група са хората, които имат целиакия, автоимунно заболяване, при което консумирането на глутен предизвиква трайно увреждане на тънките вътрешности.

Но има и друга група хора, които имат нетърпимост към глутен, а не целиакия.

Тези хора, които могат да съставляват 0,5 до 13% от популацията имат същите признаци на целиакия, само че не демонстрират никоя от физиологичните промени като увреждане на тънките вътрешности и недохранването.

Непоносимостта към глутена се диагностицира, откакто бъде изключена целиакията, посредством кръвен тест и ендоскопия. Ще ви представим 9 признака на глутеновата нетърпимост:

1. Не можете да ядете спагети, без да имате болки в корема по-късно

Или самун. Или кексчета. Болките, гаденето и спазмите са измежду най-често срещаните признаци на глутеновата нетърпимост.

2. Супер подути сте

Подуването може да бъде породено от толкоз доста неща - от хормони до фасул. Но в случай че не усвоявате вярно глутена, стомахът ви може да се подува ужасно доста.

3. Кожата ви е суха и люспеста

Въпреки че няма научни проучвания, които да поддържат това, доста хора с сензитивност към глутена оповестяват, че имат кожни положения, в това число супер суха кожа, обриви, акне и екзема.

4. Отслабвате без да го желаете

Нежеланата загуба на тегло е един от главните признаци на болестта целиакция, тъй като когато червата са развалени, не усвояват вярно храната, която ядете.
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР