Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика и

...
Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика и
Коментари Харесай

Ето как да разбереш дали имаш глутенова непоносимост

Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта. Глутенът работи като лепило и разрешава на храната да поддържа формата си, придава неотстъпчивост на тестото за самун, оказва помощ му да втаса и го прави лепкаво.

При хора с цьолиакия или сензитивност към глутен предизвиква негативен отговор на имунната система, който поврежда червата. Лекарите пресмятат, че един % от популацията има цьолиакия, а към 15% са чувствителни към глутен. Дори хора без цьолиакия могат да имат чревен или имунен отговор на глутен.

Поради сходни признаци, цьолиакията от време на време се бърка със синдром на раздразнените вътрешности. Въпреки че няма медицински проби за нетърпимост към глутен, има стъпки, които можете да предприемете, с цел да разпознаете чувствителността към глутен и да подобрите здравето си.

Разпознаване на признаците на глутенова нетърпимост

Краткосрочни признаци на глутенова нетърпимост

Обърнете внимание на енергийното си равнище, откакто ядете храни с глутен. Понякога, откакто ядем повечко, изпитаме леко понижаване на силата, защото тялото се нуждае от мощ, с цел да смила храната. При нетърпимост към глутен, тялото поставя доста старания, с цел да се бори с резултатите в храносмилателния тракт, тъй че човек може да се усеща изтощен след хранене. За разлика от леката заспалост след хранене, която всички хора изпитват понякога, хората с нетърпимост към глутен могат да се усещат изцяло изтощени.

 Глутенова нетърпимост

Обърнете внимание на психическото и прочувственото си положение след консумация на пшенични артикули. Много хора с нетърпимост към глутен се оплакват от нервност след хранене. Раздразнителността може да бъде обвързвана с отмалялост или общ срив, който настава при простуда или грип. Някои хора с нетърпимост към глутен изпитват „ замъгляване на мозъка “ незабавно след хранене. С други думи - те елементарно губят своето мислене и се концентрират едва.

Обърнете внимание на главоболието след хранене. Главоболието не е характерен признак и може да прилича мигрена или напрежение. Непоносимостта към глутен не е обвързвана с някакво характерно главоболие. Много хора с сензитивност към глутен постоянно изпитват главоболие в границите на 30 до 60 минути след хранене.

Внимавайте за промени в крайниците. Хората с нетърпимост към глутен изпитват болки в ставите и от време на време изтръпване и разбиране на ръцете и краката.

Внимавайте за признаци, свързани с неприятно показване на храносмилателния тракт. Въпреки че хората с сензитивност към глутен изпитват повече не-храносмилателни признаци, в сравнение с пациентите с целиакия, те към момента могат да изпитват дискомфорт. След хранене може да почувствате отичане на корема и коремна болежка, газове, диария, повръщане, запек и зловонни изпражнения.

Дългосрочни признаци на глутенова нетърпимост

Обърнете внимание на съмненията в тежестта. Докато чувствителността към глутен най-често се свързва със загуба на тегло и недохранване, тя може също да аргументи необяснимо наддаване на тегло с течение на времето.

За някои деца непоносимостта към глутен също може да аргументи проблеми със зъбите заради липса на хранителни субстанции.

Обърнете внимание на дълготрайните промени в психологичното положение. Непоносимостта към глутен може да аргументи меланхолия, утежняване на паметта, затруднена централизация, нервност, промени в държанието и промени в настроението. Обмислете всички признаци, както и тяхната тежест и периодичност.

Записвайте детайлности за всевъзможни кожни обриви, в това число екзема. Понякога непоносимостта към глутен може да аргументи сърбящ, горещ обрив по лактите, коленете или гърба. Впоследствие на мястото на обрива могат да се образуват струпеи.

Консултирайте се с вашия доктор, той може да дефинира дали този присъщ обрив е породен от нетърпимост към глутен.

Жените с глутенова сензитивност или нетърпимост могат да развият проблеми като нередовни менструални интервали, предменструален синдром, тежки менструални конвулсии, спонтанни аборти и неплодородие. В момента някои лекари тестват за нетърпимост към глутен при двойки, които безрезултатно се пробват да заченат дете и по необясними аргументи не съумяват.

 Глутен

Поставяне на диагноза и лекуване на глутенова нетърпимост

Уговорете среща с доктор, с цел да ревизирате дали сте алергични към глутен. Глутеновата алергия е един от двата съществени признака на нетърпимост към глутен дружно с цьолиакията. Алергиите към глутен са най-често при децата и нормално (но не винаги) изчезват до петгодишна възраст. Тази алергия може да се открие с кожен тест или кръвен тест.

Анафилаксията е животозастрашаваща и изисква незабавни ограничения, тъй че при първите ѝ признаци се обадете на спешна помощ.

Посъветвайте се с вашия доктор дали може да имате цьолиакия. Цьолиакия е имунен отговор, който последователно унищожава ворсите в тънките вътрешности, които всмукват хранителни субстанции. Това пречи на тялото да усвоява вярно питателните субстанции. Тънките вътрешности могат да станат пропускливи и наличието му да изтече в коремната празнина. Тя може да се диагностицира с кръвни проби и чревни биопсии.

Ако вашите проби за алергия към глутен и целиакия са негативни, само че подозирате, че тялото ви реагира отрицателно на глутен, може да имате нетърпимост към глутен или сензитивност. Следват няколко стъпки.

Изключете от диетата си храни, съдържащи глутен, за 2-4 седмици. Не забравяйте, че глутенът може да се откри в салатни сосове, подправки, супи, сосове и даже козметика. Глутенът може да се откри даже във витамини и добавки. Винаги проверявайте листата на съставките за всички хранителни и козметични артикули.

 Глутенови храни

Водете си дневник, с цел да следите признаците си по време на изключването на избрана храна от менюто си. Запишете всички промени по време на вашата диета. Прегледайте бележките си, с цел да видите дали някой от изброените нагоре признаци се е подобрил или липсващ, откакто сте премахнали глутена от диетата си.

Включете още веднъж богатите на глутен храни във вашата диета. След това обърнете внимание на това по какъв начин се чувствате. Ако изчезналите признаци се върнат и се почувствате по-зле, може в действителност да имате нетърпимост към глутен.

Ако непоносимостта към глутен се окаже вярна, откакто го въведете още веднъж във вашата диета, ще би трябвало да спрете да ядете храни, съдържащи глутен. Заменете съдържащите глутен храни като пшеница, ечемик, ръж, грис и спелта с сходни безглутенови храни като амарант, киноа, фъстъчено брашно, оризово брашно и соево брашно. Следете етикетите на модифицираните храни.

Предупреждение!

Никога не поставяйте дете на ограничаваща диета, без първо да се консултирате с педиатър. На първо място, би трябвало да се изключат целиакия и алергии към глутен. Ако лекарят има вяра, че ограничаващата диета може да бъде от изгода, той ще даде подобаващи рекомендации и ще продължи да следи детето.

Ако не се лекува вярно, чувствителността към глутен може освен да докара до репродуктивни нарушавания при дамите, само че също по този начин да аргументи автоимунни нарушавания, остеопороза, рак на червата и чернодробни болести.

За разлика от глутеновите алергии, които могат да изчезнат с течение на времето, общата нетърпимост към глутен нормално е непрекъснато положение.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР