Глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки и за неспазване на

...
Глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки и за неспазване на
Коментари Харесай

Глобите за нарушаване на мерките и за неспазване на карантината остават

Глобите за нарушение на противоепидемичните ограничения и за неспазване на карантината остават непроменени и след края на изключителното състояние на 13 май. Това взеха решение депутатите с приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за здравето.

При епидемиологично разпространяване на заразни заболявания министърът на опазването на здравето ще вкарва краткотрайни противоепидемични ограничения по предложение на основния държавен здравен контрольор за територията на страната или за обособена област, взеха решение депутатите.

Изрично беше посочено, че тези противоепидемични ограничения не могат да включват възбрана за влизане на територията на страната на жители на други страни и краткотрайно ограничение напредването на територията на страната.

Заповедите на министъра на опазването на здравето и на шефа на съответната районна здравна ревизия за въвеждане на противоепидемични ограничения ще подлежат на обжалване пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Както до момента, с санкция от 300 до 1000 лв. ще се санкционират нарушителите, които не съблюдават въведените противоепидемични ограничения. При наново нарушаване, санкцията ще е от 1000 до 2000 лв.. Лице, болно от заразна болест, както и заразоносител, което откаже или не извършва наложителната изолираност и/или лекуване, ще се санкционира с санкция в размер на 5000 лева

Контактно лице на болен от заразна болест, както и лице, което е влезнало на територията на страната от други страни, което откаже или не извършва наложителната карантина, ще се санкционира с санкция в размер на 5000 лева, записаха още депутатите.

Крум Зарков / " Българска социалистическа партия за България " / разяснява, че глобите в действителност остават такива, каквито бяха въведени напълно неотдавна - 1000 лв. за несъблюдение на въведените ограничения и 5000 лв. за неспазване на карантината. Но се вкарва и още една глоба за контактно лице, което откаже да извършва наложителна карантина, и то ще бъде санкционирано с 5000 лв., означи той. За да бъдат ефикасни едни наказания, те би трябвало първо да бъдат устойчиви и второ - неизбежни, разяснява Зарков. Не размерът на глобата е значим, а тяхната наложителност, уточни той и добави, че няма потребност непрестанно да плашим с тежки наказания. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР