Глобиха един от най-големите заводи на Балканите за производство на

...
Глобиха един от най-големите заводи на Балканите за производство на
Коментари Харесай

153 лв. глоба за замърсяване от завода за торове в Девня

Глобиха един от най-големите фабрики на Балканите за произвеждане на азотни торове - този в Девня. Санкцията е поради замърсяване на Варненското езеро, а размерът на санкцията е 153 лв..

Замърсяването е станало посредством отпадъчните води на завода, които се заустват в езерото. При контролна инспекция, осъществена от Регионалната ревизия по околната среда и водите на 3 октомври е открито, че те надвишават допустимите правила на амониев азот.

" Самото замърсяване единствено по себе си не е доста ". уточни Димитричка Маринова от Регионална инспекция за опазване на околната среда във Варна.

Замърсяването е траяло общо 14 дни. През този интервал в езерото са заустени 93 000 кубика отпадъчни води.

Според екозащитника Илиян Илиев сходно замърсяване може да не се усети незабавно, само че резултатът му ще се почувства след време.

" Това, което е отишло във водата е тор. Примерно може да провокира цъфтене на водораслите. Така известния разцвет може да следва аноксия и примерно да има някакъв мор при рибите да речем ", сподели той.

От завода обясниха, че замърсяването се дължи на непълен ремонт на пътната мрежа на предприятието в комбиниране с значителни превалявания и е почнало тъкмо в деня на инспекцията на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Просто нашата проба е на 3-ти и ние не можем да твърдим преди този момент какво е било, допълват от РИСОВ.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда обясниха, че нищожната санкция е съобразена със законодателството и е изчислена по специфична формула.

" При ниски наказания някой кредитоспособен замърсител умерено ще си заплаща санкциите и ще продължава да си изхвърля”, притеснява се Илиев.

От завода обясниха, че глобата свидетелствала за незначителния размер на замърсяването, а по принцип сдружението осъществявало непоколебим надзор върху качеството на отпадъчните води.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР