Глобалното затопляне ще усложни живота на бозайниците и птиците, ловуващи

...
Глобалното затопляне ще усложни живота на бозайниците и птиците, ловуващи
Коментари Харесай

Затоплянето на полярните води ще усложни живота на морските хищници

Глобалното стопляне ще усложни живота на бозайниците и птиците, ловуващи в полярните води, тъй като постепенно движещите се в този момент риби ще станат по-пъргави, съобщи организация Ройтерс.

Тюлените, китовете, пингвините и другите топлокръвни морски създания господстват в полярните води, частично тъй като тяхната непрекъсната температура им оказва помощ да форсират внезапно във водата. Така те елементарно да хващат своята плячка - риби и други животни, които са студенокръвни и едва преносими в ледената вода, предава Българска телеграфна агенция.

Но стоплянето на водата в Арктика и Антарктика и околните морета прави рибите по-пъргави. Обикновено мозъкът и тялото на студенокръвните морски жители - от дребните мойви до едрите акули - са мудни в студената вода. По-бързите акули са и по-голяма опасност за бозайниците и птиците в океана.

" Най-общо топлокръвните хищници имат преимущество в региони, където плячката е мудна, глупава и зъзнеща. Изпреварването на жертва или противник е значимо преимущество при намиране на храна, " сподели Джон Грейди от Мичиганския университет - началник на проучването, оповестено в сп. " Сайънс ".

Разнообразието на морските бозайници и птици в полярните води е необичайно, защото животинските типове са по-многобройни към екватора. Предимството на топлокръвните в ледените води оказва помощ да бъде пояснен парадоксът.

Учените са пресметнали, че покачването с един градус на повърхността на морската вода води до 12% понижение на морските бозайници. Затоплянето на водата изтласква и доста морски животни към дълбините на морето или към полюсите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР