„Не е достатъчно.“ IEA казва, че търсенето на изкопаеми горива скоро ще достигне своя връх, но призовава за по-бързи действия

...
Глобалното търсене на петрол, природен газ и въглища вероятно ще
Коментари Харесай

Глобалното търсене на петрол, природен газ и въглища вероятно ще достигне своя връх до 2030 г. - „окуражаващо“ развитие, но „не достатъчно“, за да ограничи повишаването на глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий, каза Международната агенция по енергетика във вторник.

Замърсяването на планетата от енергийния сектор също се очаква да достигне своя връх през това десетилетие, каза МАЕ в актуализация на своя забележителен доклад „Пътна карта за нула“.

Но „опазването на целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий изисква светът да се обедини бързо“, каза Фатих Бирол, изпълнителен директор на агенцията.

Учените смятат затоплянето от 1,5 градуса за праг, над който екстремните горещини, наводненията, сушите, горските пожари и недостигът на храна и вода ще имат катастрофално въздействие. Тазгодишното лято в Северното полукълбо е било най-горещото в света в историята, според службата за изменение на климата Коперник на Европейския съюз.

След първоначалното публикуване на доклада „Net Zero Roadmap“ през 2021 г., светът наблюдава „рекорден ръст“ на капацитета за слънчева енергия, както и огромни продажби на електрически превозни средства, като и двете индустрии са на път да постигнат нулеви нетни въглеродни емисии до средата на века, пише МАЕ.

Повече от 80% от намаленията на емисиите, необходими до 2030 г., могат да бъдат постигнати чрез разширяване на възобновяемите енергийни източници, увеличаване на електрификацията, подобряване на енергийната ефективност и намаляване на емисиите на метан, според организацията.

Все пак ограничаването на глобалното затопляне е огромна задача: МАЕ каза, че инвестициите в чиста енергия в световен мащаб ще трябва да се удвоят от 1,8 трилиона долара, прогнозирани за тази година, до 4,5 трилиона долара всяка година до началото на 2030 г. Запазването на плана за 1,5 градуса също означава, че почти всички страни трябва да придвижат напред своите целеви дати за постигане на нетни нулеви въглеродни емисии, се добавя в него.

Междувременно улавянето, оползотворяването и съхранението на въглерод - набор от технологии, които предотвратяват навлизането на въглерод в атмосферата при източника на замърсяването - както и базираната на водород енергия и биогоривата изискват "бърз напредък" до 2030 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР