Главният секретар на президента Румен Радев - Димитър Стоянов обвини

...
Главният секретар на президента Румен Радев - Димитър Стоянов обвини
Коментари Харесай

Главният секретар на президента обвини ГЕРБ в “окепазяване“ на Румен Радев

Главният секретар на президента Румен Радев - Димитър Стоянов упрекна ръководещите, че целят дискредитирането на президента около избора на нов военен аероплан. Пред Българска национална телевизия в петък вечерта той изясни, че решението би трябвало да е и експертно, и политическо.

По думите му Румен Радев не е взел участие под никаква форма в лобизъм при процедурата за избор на нов аероплан за българските Военновъздушни сили, както го упрекват депутати от ГЕРБ. Като доказателство Димитър Стоянов показва отчет на Радев, тогава заместник-командир на Военновъздушни сили, в който се показва, че изтребителят с най-хубави качества е “Юрофайтър “, само че би трябвало да се проведат съвещания с всички участници в състезанието.

Стоянов съобщи, че се сортират преднамерено документи и се изпускат истини, с цел да " се окепази личността на президента ".

Главният секретар на президентската институция сподели, че краткотрайната комисията в Народното събрание е повдигнала значимия въпрос за “критерия “ за заплащане на новия вид изтребители. Управляващите считат, че точно опцията за разсрочено заплащане е дала съображение да се декласира офертата за американските самолети F-16. Стоянов подсети, че в с американската страна е имало единодушие за тип разсрочено заплащане. Той добави, че завишаването на финансовата рамка за плана - от 700 млн. на 1,5 милиарда лева - е отговорност на тогавашния зам.-министър на защитата Кюмюрджиев и настоящия народен представител от ГЕРБ ген. Попов.

Димитър Стоянов приказва и по абсурда за нераглементиран достъп до класифицирана информация в президентството.

Изказването му бе във връзка обвиняването на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, че шефът на президентския кабинет Иво Христов, който няма допуск до класифицирана информация, е получил секретна шифрограма от посолството ви във Вашингтон. Тя е била получена на 26 февруари и е била по отношение на диалози на посланика ни във Вашингтон Тихомир Стойчев с представители на корпорацията, производител на изтребители F-16.

Президентският секретар сподели, че буквата на закона се съблюдава строго. Той подсети, че се занимава с класифицирана информация от 30 години и като шеф щаб на военновъздушните сили има задоволително опит да борави с класифицирана информация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР