Главният режисьор на Народния театър Александър Морфов ще бъде изправен

...
Главният режисьор на Народния театър Александър Морфов ще бъде изправен
Коментари Харесай

Другарски съд за Морфов в Народния

Главният режисьор на Народния спектакъл Александър Морфов ще бъде изправен пред приятелски съд, като сътрудниците му в трупата би трябвало да преценяват дали той е направил нарушаване на Закона за отбрана от дискриминация, надрасквайки с надписи " Движение за права и свободи " и " Връзки с обществеността на Ахмед Доган " вратата на пиарката Велислава Кръстева. Това потвърдиха пред Lupa.bg източници от Народния спектакъл.

Преди ден шефът Васил Василев е назначил комисия за вътрешна инспекция на Морфов, която в околните дни би трябвало да излезе с решение. От него зависело дали Василев ще освободи основния режисьор или ще му наложи някакво друго наказване. Или пък нещата ще се разминат без последици за интелектуалеца бунтовник. Директорът подхваща тези дейности след подадена вътрешна тъжба от Велислава Кръстева.

В края на октомври вратата на кабинета на Кръстева в Народния спектакъл беше надраскана, а табелката с името й беше изкъртена. Александър Морфов съобщи в отворено писмо, че той е причинителят, тъй като не е склонен дамата, която съпровожда почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган по време на гласуванията му, да съставлява Народния спектакъл и работещите в него. Кръстева е дълготраен представител на Движение за права и свободи и народен представител от придвижването, а от лятото е назначена за шеф на " Връзки с обществеността " на Народния спектакъл.



Василев назначава за ръководител на комисията основния секретар на театъра Красимира Стефанова, която по време на държавното управление на ГЕРБ изпълняваше същата функционалност в Министерство на културата.

В така наречен приятелски съд влизат актрисите Вяра Табакова и Албена Колева. Първата е ръководител на синдиката на Народния спектакъл към Съюза на артистите в България, а втората е началник на синдикалната организация на артистите от трупата към КНСБ. В комисията са и Елина Калина - шеф на отдел " Художествени действия ", както и Мари Петоян - специалист " Човешки запаси " в отдел " Административен ".

В жалбата си Велислава Кръстева твърди, че от септември Александър Морфов я е подложил на " тормоз на работното място, учреден на политическата й принадлежност към Движението за права и свободи (ДПС), изразяващ се в отправянето на " обидни, подигравателни реплики и язвителни мнения ", както и във вандалско посягане върху вратата на кабинет 315, в който се намира работното място на Кръстева ".

Комисията ще изисква от режисьора на " Хъшове " писмени пояснения, в които той да каже дали е отправял обидни реплики към Кръстева в нейно наличие и неявяване, както и дали е направил посягане върху вратата на офиса й.

Със заповедта се указва на комисията да изиска писмени пояснения от всички чиновници в отдел " Връзки с медии и реклама " за това дали са били очевидци на обидни реплики, отправяни към Кръстева. 

От заповедта се схваща още, че комисията би трябвало да събере всички доказателства ", в случай че има такива, в това число, само че освен, видеозаписи, снимков материал и други, за изясняване на относимите обстоятелства и условия ", както и в случай че се наложи, да разпита Морфов и Кръстева. Василев ще реализира надзор по осъществяването на заповедта персонално, излиза наяве още от документа.



Днес следобяд популяризира писмен отговор на Александър Морфов по последното развиване на абсурда. Обяснението публично е адресирано до шефа на Народния спектакъл Васил Василев. Режисьорът още веднъж изяснява претекстовете си против Велислава Кръстева, като твърди, че театърът се ръководи от Движение за права и свободи, а назначената вътрешна инспекция е по комунистически фасон.

Александър Морфов режисьор прибавя, че при среща с Кръстева преди време я попитал: " Сега на турски език ли ще играем в театъра? ", а тя съгласно него безшумно му споделила: " Ако се наложи ". Режисьорът, който по-рано бе наричен бе безапелационен, че в никакъв случай не е докосвал Кръстева и в никакъв случай не е отправял към нея закани и обиди.

Още преди няколко дни служебният министър на културата Велислав Минеков изиска политически назначените лица в Народния спектакъл да бъдат махнати, като в същото време даде поддръжката си за Морфов.

Самият Васил Василев съобщи предходната седмица, че не има намерение да се разделя с никого от екипа си. Екипът обаче реши да стартира да се разделя с него - Захари Карабашлиев към този момент подаде оставка като писател/главен драматург на НТ, а Явор Гърдев ще напусне позицията си на щатен режисьор след подготвяната премиера на 30 ноември.

посредством пост във фейсбук попита " какъв брой артисти и чиновници, би трябвало да напуснем Народния, с цел да разберете, че там се случва нещо неправилно? "

В началото на предходната седмица при гостуването на спектакъла на Александър Морфов в Плевенския спектакъл " Антигона " на сцената на Народния спектакъл, той бе бурно приветстван от десетки сътрудници и фенове. Развръзката следва. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР