Главният редактор на Новая газета Дмитрий Муратов продаде Нобеловия си

...
Главният редактор на Новая газета Дмитрий Муратов продаде Нобеловия си
Коментари Харесай

Муратов продаде Нобеловия си медал за над 100 млн. долара

Главният редактор на " Новая газета " Дмитрий Муратов продаде Нобеловия си орден на търг в аукционната къща " Херитидж " в Съединени американски щати за 103,5 млн. $.

Журналистът ще подари всички доходи на интернационалния фонд на УНИЦЕФ за подкрепяне на украинските деца бежанци и техните фамилии, наранени от съветската инвазия.

Купувачът на премията избра да остане неизвестен.

Муратов е почетен с Нобеловата премия за мир за 2021 година " за напъните му в отбрана на свободата на словото и изразяването, която е главно изискване за народна власт и дълготраен мир ". Вторият притежател на Нобелова премия за мир с него е Мария Реса, създател на новинарския уеб страница Rappler във Филипините.

През март Муратов разгласи, че прекратява онлайн изявленията и хартиения формат на изданието в Русия до края на интервенцията в Украйна, осведоми News.bg.

Новото издание " Новая газета. Европа " стартира да излиза в Латвия и е списвано от съветски публицисти, които се озоваха в насилствена емиграция, откакто Русия стартира войната на 24 февруари.

Изданието е на издателската къща " Ригас Вилни " - втората най-голяма пресгрупа в Латвия. Тя е ръководена от Кирил Мартинов, някогашен заместител на нобеловия лауреат за мир Дмитрий Муратов, който беше и основен редактор на " Новая газета ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР