Главният прокурор Сотир Цацаров изискал от председателя на ДАНС цялата

...
Главният прокурор Сотир Цацаров изискал от председателя на ДАНС цялата
Коментари Харесай

Цацаров, да удариш Пеевски не е като разправата с неудобен журналист

Главният прокурор Сотир Цацаров изискал от ръководителя на ДАНС цялата налична в организацията информация за банкови сметки, присъединяване в офшорни компании, притежавани недвижими парцели в чужбина и други вложения от лица, заемащи висши обществени длъжности и посредством свързани или подставени техни лица.
Такава информация се изисква за имущества недекларирани по съответния ред. От писмото на Сотир Цацаров до шефа на ДАНС Димитър Георгиев излиза наяве, че информация би трябвало да бъде предоставена " без закъснение и с оптималната конкретика ".

Няма по какъв начин да не приветстваме това решение на основния обвинител. Ултра забавено решение, само че въпреки всичко протичащо се. Дано не е единствено прахуляк в очите на обществото преди евроизборите, с цел да помислят хората, че ръководството – тъй като Цацаров и свързван с него – си прави ПР. Защото дано напомним, че разкритията по „ Апартаментгейт “ и къщите за посетители потеглиха от Свободна Европа и други медии, а не от прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прочие, откъдето би трябвало да стане това. Дори назад – структурите, призвани да се борят с корупцията прикриваха и не престават да прикриват политици и управници. Цецо Цветанов подаде оставка, само че не се проверява за укриване на приходи, за неплатени налози или пране на пари. Нито шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев е обект на задълбочена инспекция. Апропо, отпуската му изтича след няколко дни и той още веднъж ше се върне отпред на антикорупционнния орган, което е много неуместно.

Сотир Цацаров прави крачка във вярната посока. Но повече от 6 години белким не знаеше, че мафията е превзела и страната и какво следва да направи той като основен обвинител? Знаеше, само че стана пазач на статуквото. Дори разпъваше и продължава да разпъва чадър над Пеевски, а Пеевски над него. Тези изказвания към този момент се трансфораха в факсимиле, само че никой не ги е опровергал. Дали Цацаров ще посмее да рови в сметките на Пеевски в Дубай, да вземем за пример или ще измисли някакви причини, че няма по какъв начин да се ревизират? А в офшорките на медийни шефове, които седма година го подаряват с панегирици всеки ден? Зам.-главният прокурор Иван Гешев дали ще е толкоз деен с мнения по медиите за политици и министри, колкото е по адрес на кметиците Иванчева и Петрова, на Цветан Василев, Иво Прокопиев, Миньо Стайков и прочие?

И изобщо, за какво тъкмо в този момент Цацаров се сети за офшорки и банкови сметки в чужбина? Да не би от Вашингтон и Брюксел да са му споделили, че е извънредно време да спре да слуша Москва и сътрудника Чайка? Че в България са минати всички граници на нормалността? Но даже и извън да е инструктажа, отново е от изгода. Стига да не се работи изборно, както до момента. Нагледали сме се на кавга с неколцина неуместни, с цел да се регистрира битка с корупцията и измамите изобщо. Цацаров ненавижда Лаура Кьовеши, само че в случай че желае да избави най-малко част от достолепието си, би трябвало да се опита да бъде най-малко малко като нея. Не с цел да угоди на публични упования, а тъй като законът го изисква.

Ще следим с огромен интерес, какво ще последва след писмото му до шефа на ДАНС. Защото и организацията до момента бе в услуга повече на съмнителни ползи на съмнителни кръгове, а не на жителите. Има огромни подозрения, че раздвижването, ще е по модела " пунта Мара ", както се бе изразил министър председателят Борисов. Защото в прокуратурата и ДАНС има прекомерно доста фрагменти на Пеевски, Движение за права и свободи, ГЕРБ и други кръгове. Най-малкото е любопитно по какъв начин тези хора, ще тръгнат да ревизират и вадят милионите на своите „ работодатели “. Да забележим. Може да ни изненадат. И прелестно, и неприятно. С второто сме привикнали, а другото не ни е познато…

Във Фрог нюз сме подлагали на критика Цацаров и прокуратурата неведнъж. Отвръщано ни е с репресивни ограничения, покачване на обвинявания, нарушение на правата и прочие Въпреки това ще подкрепим обвиняването, в случай че то проработи както повелява законът и Конституцията. Ако проработи.

Лий Куан Ю е споделил подобаващи за случая неща: „ Всяко нещо има собствен край “ и „ За победа над корупцията не би трябвало да се жали да се поставят в пандиза провинилите се другари и родственици “.

Да удариш по Пеевски не е като да пратиш шпиц команда да се разправи с публицист, който те подлага на критика. Да забележим дали ти стиска, господин Цацаров.

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР