Главният прокурор Иван Гешев заяви, че ако руският президент Владимир

...
Главният прокурор Иван Гешев заяви, че ако руският президент Владимир
Коментари Харесай

Гешев: Ще арестуваме Путин, ако дойде в България

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че в случай че съветският президент Владимир Путин пристигна в България, ще бъде задържан по силата на издадената от Международния съд в Хага заповед.

„ България, както и всички страни, които са страни по уредбата на Международния углавен съд, има директно обвързване да задържи Владимир Путин, в случай че той бъде открит на нейната територия, и да го съобщи на Международния углавен съд. Така че по този въпрос е изрично ясно каква следва да бъде българската реакция “, сподели той в изявление за „ Фактор “ в петък.

В средата на март съдът в Хага изиска задържането на Путин поради данните за нелегално депортиране на деца и нелегално прекачване на хора от територията на Украйна към Руската федерация.

Гешев е на публично посещаване в Украйна и подписа с украинския си сътрудник Андрий Костин меморандум за съдействие.

По думите на българския основен прокурор съглашението ще разреши „ интензивно съдействие при следствие на закононарушения, свързани с съветската експанзия в Украйна, по-специално закононарушения против човечеството, военни закононарушения, експанзия и геноцид “.

„ Ще бъдат построени трайни механизми за партньорство сред институциите, като пътят за основаването на взаимни екипи за следствие на военни закононарушения е открит. Отделно поканих сътрудниците да вземат участие във конгрес, който провежда българската прокуратура в Бургас. Ще участват прокурори от Румъния, Литва, Турция, Молдова, Азербейджан, Казахстан, Узбекистан и други “, сподели в изявлението Гешев. Допълни, че българската прокуратура от години подхваща дейни дейности за противопоставяне на съветските военни и разследващи служби в България.

„ Доказателство за това са извършените следствия и последвалия ги дипломатически резултат и отзив. Тук още веднъж може да сме си потребни с сътрудниците от Украйна “, счита обвинител номер едно на България.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР