Главният прокурор Иван Гешев сравни от юли 2020 г. с

...
Главният прокурор Иван Гешев сравни от юли 2020 г. с
Коментари Харесай

Гешев сравни обиска в президентството 2020 г с ареста на Георги Семерджиев

Главният прокурор Иван Гешев съпостави от юли 2020 година с. Това стана при дебатите във Висшия правосъден съвет за предварителното освобождение на обвинител номер едно.

В момента кадровиците разискват основанията на някогашния правосъден министър проф. Янаки Стоилов, общо 9, с които се желае премахване на основния прокурор . В момента магистратите са на третото съображение - нахлуването на прокуратурата в президентството през юли 2020 година

Правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова пази тезата на предшественика си, че дейностите са били несъразмерни и с тях се нарушава правилото на разделяне на управляващите. Тя посочи, че акцията е сложила прокуратурата в унизителна обстановка и е уязвила престижа на правосъдната власт, довела е и до всеобщи цивилен митинги.
 Висш съдебен съвет гледа дружно двете оферти за предварително освобождение на основния прокурор
Висш съдебен съвет гледа дружно двете оферти за предварително освобождение на основния прокурор

Първото е на някогашния правосъден министър Янаки Стоилов

" Няма по какъв начин да има корист, когато са осъществени правомерни дейности . Вие сте политик и може да ги окачествите както желаете, гоните политически цели, а не юридически. Вашата преценка не подхожда на обстоятелствата и на правото ", съобщи Иван Гешев.

По думите му обстоятелствата са разнообразни. " Може би се сътвори усещането за непремереност, само че няма незаконност ", сподели още Гешев. Той не вижда и чиновници с автомати и тежковъоръжени, изтъквайки, че въпреки всичко всички са въоръжени. Според защитната теза на основния прокурор дейностите на прокуратурата са изопачени от медийното им показване.

Дебатът по това дали основния прокурор Иван Гешев е уязвил престижа на правосъдната власт с предписание за присъединяване в интервенцията на Бюрото за отбрана на очевидците, което до 2021 година беше на негово послушание, в президентството се трансформира в замяна на реплики за резултата от закрития профилиран съд и прокуратура.

Защитниците на Гешев, а и самият той, твърди, че в акцията няма нарушаване на закона. " Отговорността е персонална, само че дейностите би трябвало да са непозволени. Законът е спазен, дали е трябвало да отидат Бюрото по отбрана е преценка по целенасоченост и не може да има глоба. Не може да се носи санкционна отговорност за правомерни дейности ", съобщи членът на прокурорската гилдия Огнян Дамянов.
 Спазването на законите не е преодоляване, убеждава Йорданова
Спазването на законите не е преодоляване, убеждава Йорданова

Правосъдният министър разгласи и че е подготвена законодателната самодейност за механизъм за следствие на основния прокурор

Други членове на Висш съдебен съвет обявиха, че постройката на президентството е българска територия и не се употребява с дипломатически имунитет или че даже и дейностите да са били несъразмерни, те са били законни. Иван Гешев, който постоянно дава отговор на въпросите с коментар или с реторично запитване, очевидно се изнерви от въпроса на Атанаска Дишева дали постоянно дейностите при обиски са били обезпечавани от чиновници на бюрото по отбрана.

" Българските жители ще могат скоро да усетят така наречен правосъдна промяна, а правосъдната промяна ще е проведена престъпност, като през 90-те години, избуяваща. Лица, които се назовават мутри са давали банкети, когато Народното събрание гласоподаваха измененията за закриването на профилираното правораздаване ", съобщи Гешев, който беше гневен съперник на смяната. От своя страна Атанаска Дишева, също реторично, изиска основния прокурор да даде обстоятелства за тези банкети на мафията, в случай че може, несъмнено, само че отговор не последва.

По думите му доста постоянно чиновници на Бюрото по отбрана са били на акции на прокуратурата, тъй като тогава се е работело интензивно, а в този момент това не е по този начин.

Членовете на съвета излязоха в отмора от 30 минути.
 Иван Гешев изясни що е то правосъдна промяна през днешния ден
Иван Гешев изясни що е то правосъдна промяна през днешния ден

Обвърза и с злополуката, провокирана Георги Семерджиев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР