Главният прокурор Иван Гешев ще бъде изслушан в Комисията по

...
Главният прокурор Иван Гешев ще бъде изслушан в Комисията по
Коментари Харесай

Гешев ще отговаря за кюлчетата и „БарселонаГейт“ пред комисията LIBE в Брюксел, а прокуратурата го вижда като ”работно посещение”

Главният прокурор Иван Гешев ще бъде изслушан в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) в Европарламента на следващия ден. Комисията има съответни въпроси към обвинител №1, само че прокуратурата показва, че става дума за “работно посещаване ” на Гешев в Брюксел, на което ще се включи и в среща, отдадена на върховенството на правото у нас..
Изслушването е част от огромно наблюдаване на обстановката в България. От 2021 година Европейската комисия обвързва европейското финансиране за страните членки със спазването на върховенството на закона. В полемиката би трябвало да се обясни дали ръководещите в България ще подхващат ограничения, тъй че да не се стига до наказателна процедура.

Освен това Гешев беше поканен от комисията в европарламента да взе участие в чуване, а новината заяви евродепутатът Елена Йончева, която е част от мониторинговата група за демокрацията. Тогава от прокуратурата премълчаха планувана ли е публична аудиенция на Гешев в Екологичен потенциал.

Комисията ще попита обвинител №1 дали предвижданите промени в прокуратурата и КПКОНПИ дават отговор на рекомендациите на Венецианската комисия; по какъв начин основният прокурор ще носи отговорност; до каква степен са стигнали следствията за “Барселонагейт “, за кюлчетата злато на фотосите от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който той заплашва предприемач и политически опонент; какво се прави за битка с ендемичната корупция и по-специално – покупко-продажбите за построяването на огромните инфраструктурни планове.

“Основен акцент в диалозите ще бъде подложен върху ролята на правосъдната власт и в частност на Прокуратурата на Република България за одобряване на правилата на върховенството на правото у нас, както и провокациите, които стоят пред страната ни в тази тенденция. По време на срещите ще бъде прегледана законодателната рамка в подтекста на провежданата правосъдна промяна в България за използване на европейските стандарти в националното законодателство ”, оповестяват от прокуратурата.

На съвещанието на следващия ден са поканени министър председателят Кирил Петков и правосъдният министър Надежда Йорданова, които да срещнат евродепутатите с готвените промени в правосъдната система.

https://frognews.bg/
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР