Главният прокурор Иван Гешев предупреди депутатите от парламентарната правна комисия,

...
Главният прокурор Иван Гешев предупреди депутатите от парламентарната правна комисия,
Коментари Харесай

Гешев: Правната комисия предлага "обезкостяване " и "тричане" на българското общество, а не на прокуратурата



Главният прокурор Иван Гешев предизвести депутатите от парламентарната правна комисия, че държавното обвиняване отхвърля да носи отговорност за последствията от закриването на Специализирания съд и прокуратура и от преместването на Бюрото за отбрана на свидетели  в Министерството на правораздаване. Гешев пристигна на съвещанието по лично предпочитание.

" Тези дни слушам думата " обезкостяване " на основния прокурор и прокуратурата или, както закупи граджанственост - " тричане ".  Ще кажа, че това не е проблем за прокуратурата. Това ще докара единствено до ниска успеваемост на прокуратурата и взрив на престъпността в размер на това, което беше през 90-те години на предишния век. Това е, което ще съставлява проблем за прокуратурата. Но това е " обезкостяване " и " тричане " на българските жители и на българското общество и на тяхната сигурност. Това е огромната цена, която ще бъде платена ".

Иван Гешев участва на съвещанието без покана, както беше и предишния петък, когато се опита да отбрани позицията на прокуратурата с двата законопроекта. Тогава обаче нямаше кворум и не се стигна до разискване.

Сега обаче му се наложи съвсем 30 минути да изслуша острата замяна на реплики сред депутатите от комисията по сходство на тази, която следим през последните дни в пленарната зала.

Чуха се обиди, както и обвинявания в шиканиране двата законопроекта или за лобиране в полза на президента Румен Радев, а от Има Такъв Народ, Демократична България и " Изправи се БГ. Ние идваме " заподозряха, че Движение за права и свободи и ГЕРБ желаят с процедурни хватки да забавят приемането на  измененията в двата закона и да се стигне до 14.00 часа, когато би трябвало да стартира пленарното съвещание.

В момента тече и полемика по второто четене на законодателните промени, с които се лишава Бюрото за отбрана от Главния прокурор и се връща към Министерство на правораздаването, по този начин, както е било до 2014 година. След това ще бъдат разисквани и измененията, свързани със Специализираните съдилища, в случай че стигне времето, несъмнено.

И за двата законопроекта Иван Гешев беше безапелационен, от тях следва юридически безпорядък, юридическа злополука. Ако бъдат признати предлаганите промени, очевидци по основни каузи ще останат без отбрана, а делата против проведената престъпност ще би трябвало да стартират изначало. " Тук съм да ви кажа, че ние няма да носим отговорност по тази причина ", сподели Иван Гешев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР