Главният прокурор Иван Гешев поиска европейски прокурори и експерти да

...
Главният прокурор Иван Гешев поиска европейски прокурори и експерти да
Коментари Харесай

Иван Гешев: Трябва независим анализ от евроексперти на делата с висок обществен интерес

Главният прокурор Иван Гешев изиска европейски прокурори и специалисти да извършат самостоятелен разбор на делата с висок публичен интерес, по които работи Специализираната прокуратура.

Искането идва на фона на оповестените за публично разискване промени в Закона за правосъдната власт, които плануват закриването на профилираните съд и прокуратура.

С писмо до вицепремиера и финансов министър Асен Василев обвинител номер едно желае страната ни да кандидатства за приемане на помощ по Инструмента за техническа поддръжка, предоставян от Генералната дирекция за поддръжка на структурните промени към Европейската комисия.

Според Гешев един самостоятелен разбор на делата с висок публичен интерес ще е нужен и потребен в дебата за правосъдната промяна и по-конкретно за бъдещето на профилираното правораздаване в България.

"В рамките на междуинституционалния разговор и желанието за съдействие в полза на българските жители прокуратурата чака своевременна реакция от страна на Министерство на финансите ", се споделя в писмото.

За градивно съдействие и ползотворно взаимоотношение сред институциите в името на законността и справедливостта приканиха и от Асоциацията на прокурорите.

"Апелираме в процеса на реализиране на правосъдната промяна да бъде дадена опция за интензивно присъединяване и на българските прокурори " пишат от прокурорската общественост до министъра на правораздаването и парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси.

Като заявяват предпочитание за промени, от Асоциацията означават:

"Няма по какъв начин обаче една промяна да бъде вярно извършена, в случай че се базира само на блян към заличаване и негативизъм и в случай че зад нея са скрити конюнктурни политически и/или стопански цели и ползи ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР