Главният прокурор Иван Гешев е във война с новото мнозинство

...
Главният прокурор Иван Гешев е във война с новото мнозинство
Коментари Харесай

Игра на трупчета. Как Гешев сам демонстрира политическата употреба на главния прокурор

Главният прокурор Иван Гешев е във война с новото болшинство в Народното събрание. Той споделя, че това е доказателство, че прокуратурата не опъва чадър над политици. В същото време от дълго време водени следствия внезапно се активизираха. Заваляха претенции за събаряне на депутатски  имунитети. Какво демонстрира това?

В последните седмици основният прокурор Иван Гешев повтаря, че се бори против “заговор против страната ”, задействан от “политическата мафия ”. Мнозинството в Народното събрание на собствен ред убеждава, че задачата е реформиране на прокуратурата, тъй че тя да не бъде употребена повече като “бухалка ”.

И двата лагера обаче употребяват познати за публиката способи, които ускоряват подозренията, че нито основният прокурор, нито партиите в действителност целят очистване на опциите за политическа приложимост на прокуратурата.

Дори в противен случай - самото държавно обвиняване показва по какъв начин се задействат, а в Народното събрание се сглобяват бързи, само че толкоз несигурни болшинства, че никой не би могъл да предвижда какъв тъкмо ще бъде крайният резултат от декларираният курс за.
Какво се случи до момента
Доскоро основният прокурор Иван Гешев и депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи взаимно си даваха. Заедно те бранеха към този момент несъществуващото профилирано правораздаване и споделяха, че европейските рецензии за корупцията в България се базират, в сравнение с действителни обстоятелства.

През май обаче всичко това се промени. След като кортежът на Гешев, той отпътува в чужбина, а в отсъствието му се разви един колкото неочакван, толкоз и мълниеносен развой. Първо заместникът на основния прокурор Борислав Сарафов против него, по-късно ГЕРБ и Движение за права и свободи се обаявиха за оставката му, а най-после шестима от досегашните му съидейници във Висшия правосъден съвет (ВСС) внесоха.

Този синхрон сред основни фактори в прокуратурата, Народното събрание и Висш съдебен съвет сложи Гешев в нова обстановка. За първи път от началото на мандата си в края на 2019 година той се оказа без най-верните си съдружници, с които до неотдавна дружно оборваха “опорките ” за неговата безконтролност. Изведнъж основният прокурор се оказа " предаден ” и той отвърна със.

Резултатът беше разкритие на взаимната взаимозависимост сред политическата власт и основния прокурор и нейното директно проявяване в хода на съответни каузи. Разследвания, висящи от години, за броени дни се снабдиха с оферти за събаряне на имунитети на основни политически фигури. В Народното събрание пък за седмица беше признат механизъм за, за който Европа безрезултатно настояваше от 2009 година насам. Като бонус мина и корекция за по-лесното му предварително освобождение.

Всичко това се разви на фона на сформирането на сред “Продължаваме промяната-Демократична България ” (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, измежду чиито съществени цели е таман правосъдната промяна. Дори наличието на Движение за права и свободи стана политически задоволително, откакто персонално глобеният от Съединени американски щати за корупция по закона " Магнитски " Делян Пеевски се ангажира с поддръжка за конституционни промени.
Самопризнания и имунитети
Междувременно се прокраднаха и няколко самопризнания от съществени фигури в този сюжет. Първо Гешев даде да се разбере, че е имал не един и двама другари в и към ГЕРБ, от които.

Спомена един път и Движение за права и свободи, от което не е очаквал “безпринципни решения, които в етичен аспект може би граничат с изменничество ”. Но по-късно никой от придвижването не се снабди с искане за събаряне на имунитет, за разлика от сътрудниците им в ГЕРБ.

“Всичко това, което се случи, доста ясно онагледява страната, в която живеем. И опорките, и хибридните офанзиви против прокуратурата – това, че аз съм всевластен. […] Това, че вардя ГЕРБ и Движение за права и свободи, и някои други ”, сподели Гешев на 15 май, обобщавайки, че “това разруши опорката за това, че аз съм безотговорен, всесилен ”.

Макар основният прокурор да продължава да повтаря теза

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР