Главният прокурор Иван Гешев е отправил покана за публичен дебат

...
Главният прокурор Иван Гешев е отправил покана за публичен дебат
Коментари Харесай

Гешев покани правния министър и Христо Иванов на дебат

Главният прокурор Иван Гешев е отправил покана за обществен спор към министъра на правораздаването Надежда Йорданова и съпредседателя на парламентарната група на " Демократична България " Христо Иванов, оповестиха в публично известие от прокуратурата.

Дебатът ще се концентрира върху направения от Министерството на правораздаването и импортиран за разискване законопроект за промени и допълнение на Закона за правосъдната власт, с който се предлага закриването на профилираното правораздаване.

" Надявам се, че един подобен диалог с Вас пред българските медиите ще даде задоволително информация, на база която българските жители да си изградят вярна визия какви законодателни промени са нужни за отбрана техните права и законови ползи, " гласи писмото, което Гешев е отправил към Йорданова и Иванов - цялото му наличие бе споделено от прокуратурата.

" Изразявам готовността си този професионален диалог да бъде извършен в постройката на Народното събрание или на Министерски съвет, в комфортно за Вас време, като се изключи всеки четвъртък от седмицата, поради известния на обществото факт, че от министъра на правораздаването е импортирано следващото предложение за предварително освобождение от служба на основния прокурор и е допустимо то да бъде прегледано от Висшия правосъден съвет в идните четвъртъци, " се споделя още в писмото на Гешев.

На 16 март основният прокурор се изрече извънредно по тематиката: " Няма да разясня всъщност законопроекта, защото той е едно юридическо недоносче. "

 Въпросният законопроект бе признат от държавното управление в края на февруари и планува закриване на Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд и съответните профилирани прокуратура. С него се предлага и анулация на " кариерните " и " финансови бонуси " за членовете на Висшия правосъден съвет, основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висш съдебен съвет, както и " кариерните бонуси " за административните ръководители на съдилищата и прокуратурите и техните заместници. Целта на измененията - " да подсигуряват конституционния принцип за самостоятелност на правосъдната власт и отбрана на конституционните права на жителите. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР