Главният прокурор и бившите управляващи разпространяват лъжи, за да бъдат

...
Главният прокурор и бившите управляващи разпространяват лъжи, за да бъдат
Коментари Харесай

Рашков: Прокуратурата бави преписки за 25 престъпни групи

Главният прокурор и някогашните ръководещи популяризират неистини, с цел да бъдат показани като най-хубави управници и че други с изключение на тях не може да има. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков при представянето на годишния отчет на Министерство на вътрешните работи. И уточни, че досега никой не е обърнал внимание по какъв начин се построяват автомагистрали у нас. Никой не се е интересувал по какъв начин са изразходвани парите на българския поданик. " Продължаваме да проверяваме по какъв начин милиони са получавани в една банка за един ден. Стотици милиони изтичат в поправки на язовири. Парите са отишли по контракти на повишени цени ", уточни Рашков. 

" От обезпечени 80 милиона лв. бюджет за очистване на последици при бедствия, до момента в който изоставен властта, ГЕРБ са изхарчили 2/3 от този фонд за два – три месеца, сподели министърът и добави, че Министерство на вътрешните работи се натъква на разноски, които са учудващи. Той не показа повече елементи, само че посочи, че става дума за финансиране на „ техни “ общини. 

" Българският народ се наслуша по тематиката за независимостта на прокуратурата, само че това няма общо с неспазването на закона от прокуратурата и безнаказаността ", посочи силовият министър. И означи, че основният секретар на Министерство на вътрешните работи е алармирал инспектората на Висшия правосъден съвет за това, че от 2018 година до момента спецпрокуратурата не е придвижила 25 досъдебни производства против активността на 25 незаконни групи. До момента отговор от инспектората няма, разясни Рашков: " Така в никакъв случай няма да бъдем правова страна, няма да има господство на закона, ще има прокуратура, която постоянно ще поставя спирачка на Министерство на вътрешните работи. По думите на вътрешния министър има над 100 случая, завършени от Министерство на вътрешните работи, които с месеци и години стоят без придвижване в прокуратурата. Той даде обещание през днешния ден или на следващия ден този лист с проблеми да бъде оповестен. 

" Искаме да създадем съществени структурни промени в Министерство на вътрешните работи на централно и на локално равнище. Ще използван специфичен математически модел ", сподели той. И добави, че Министерство на вътрешните работи е застинало с десетки години. Промените няма да понижат качествата на министерството да извършва лични задания и функционалности. А в ситуация на военна рецесия Министерство на вътрешните работи би трябвало да обезпечи защитата на стратегически обекти. 

" Не считаме, че сме безгрешни. Виждаме къде има резултати и къде би трябвало да се работи. Работи се по промени в Закона за придвижването по пътищата. Всички би трябвало да вземем отношение по този въпрос, тъй като сигурността по пътищата не е отговорност единствено на Министерство на вътрешните работи. Мислим и за промени в наказателното законодателство в четири посоки. Едно от тях касае образуването на досъдебни производства и по-точно прекомерния педантизъм на процедурата ", съобщи Рашков. " Изпитвам горделивост, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи осъзнаха отговорността си и съумяха да обезпечат почтени избори. Имаме оперативна информация по какъв начин тук-там са се появили партии, без да имат никакъв електорат, сподели Рашков, отчитайки троент растеж на делата за пазаруване на гласове ", добави той.

Некоректно е да се твърди, че се дистанцираме от синдикатите. Вече сме имали четири-пет срещи с тях, сподели още Бойко Рашков в коментар на декларираните митинги от синдикати във ведомството. " За мен е изненада, че ще има митинг. Аргументите са малко мътни, само че разговор има, смята той. И посочи, че през декември са имали срещи със синдикатите, когато са коментирани концепциите за промяна в Министерство на вътрешните работи. 

По-рано през днешния ден синдикати в Министерство на вътрешните работи оповестиха, че на следващия ден стартират митинг в палатков лагер пред Министерството на финансите. 

Идеята беше да бъде назначен Иван Демерджиев за заместник-министър на вътрешните работи, с цел да ни помогне първоначално и след това да се случи „ нещо друго “. Но няма придвижване по това „ нещо друго “, изясни Рашков и сподели, че няма междуличностен проблем.  По-рано през днешния ден някогашният длъжностен правосъден министър Иван Демерджиев изпрати писмо до медиите, в което изяснява за какво няма да одобри да бъде заместник-министър на вътрешните работи. 

Тези, които подвигат знамето на върховенството на закона, 3-4 месеца не споделят какво се е случило с предадените от нас материали за автомагистрала „ Хемус “. Няма да се изненадам, даже в случай че откажат да образуват досъдебно произвеждане. Затова прокуратурата би трябвало да уведоми обществото какво решение е взела, сподели вътрешният министър. По думите му има едно следствие в националното разследване, по което се занимават с министри. Очаквам в един миг прокурори да се еманципират от Гешев и да вземат верни процесуални решения, и да внесат претенции за снемане на имунитет в Народното събрание. 

Ако бъда свикан, ще потвърждавам, сподели Рашков във връзка случая със задържането на водача на ГЕР Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Прокуратурата си служи с неистини и заблуждава обществото. Съмнявам се, че може да организира без значение следствие, уточни той.

По-рано през днешния ден Рашков сподели, че е подготвен със лист с към 100 случая, по които няма резултат в прокуратурата. В мнения по-късно той уточни, че един от тези проблеми е „ Осемте джуджета “. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР